Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkommentar: Frankrike mobiliserar massorna

De stora förhoppningar som den franska extremhögerns Nationell samling hade om att få egen majoritet i franska riksdagsvalet kom direkt på skam redan vid den första vallokalsundersökningen på söndagskvällen.
Valet i Frankrike • Publicerad 8 juli 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
För president Emmanuel Macron gick valet mycket bättre än EU-valet.
För president Emmanuel Macron gick valet mycket bättre än EU-valet.Foto: Mohammed Badra

De franska vänsterväljarna gick nämligen man ur huse till vallokalerna och den folkfront som snabbildats blev största parti.

”Det franska valresultatet att extremhögerns framgångar nu stoppades ledde till att det spreds en suck av lättnad över hela det Europa som fått se hur den rasistiska invandrarhatande extremhögerns draksådd spritt sig över hela Europa och förgiftat det politiska klimatet.”
Jan G Andersson

Extremhögerns önskedröm om att komma till makten slutade med några tiotal fler riksdagsmandat och såg ut att också besegras av president Emmanuel Macrons mittenparti som gjorde ett betydligt bättre val än EU-valet för fyra veckor sedan. Men framgången räcker inte till att bilda regering på, utan det lutar åt en koalitionsregering mellan Socialistpartiet och Liberalerna, men vägen fram till en ny regering kan bli knagglig.

Annons

Men det franska valresultatet att extremhögerns framgångar nu stoppades ledde till att det spreds en suck av lättnad över hela det Europa som fått se hur den rasistiska invandrarhatande extremhögerns draksådd spritt sig över hela Europa och förgiftat det politiska klimatet.

Extremhögern kunde stoppas genom att de demokratiska vänster- och mittenpartierna gick samman och mobiliserade massorna. Valdeltagandet i Frankrike var det högsta på decennier och nära 70 procent.

Signalen från Frankrike denna kväll var att extremhögerns illvilliga kolportörer kan stoppas. Det var ett besked som hälsas med tillfredsställelse från Atlantkusten till Östersjöstaterna.

Jan G Andersson
Annons
Annons
Annons
Annons