Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lina Stenberg: Ledarkrönika: Åkesson och hans mannar styr

Glöm diskussionen om Guccikepsar och godtycklig diskriminering.
Lina Stenberg
Guccikepsar • Publicerad 12 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Gissa vem som styr?
Gissa vem som styr?Foto: Caisa Rasmussen/TT

Medan vi förfasas över visitationszoner föreslår Sverigedemokraterna nästa antidemokratiska förslag: lås in sådana vi tror är gängkriminella.

Martin Melin verkar så harmlös där han möter kamerorna. När han står där i tv-rutan så känns det ju så vant.

Annons

Vi känner honom som vinnare av Expedition Robinson 1997. Gift och sedan skild med hela Sveriges deckardrottning och kvalar in som ett slags kändisadel.

Så självklart kastas han fram för att representera regeringens senaste repressiva ryck, där på förra veckans pressträff. Före detta polisen Melin kan väl aldrig kallas rasist?

Det handlar om förslaget om visitationszoner, som kan vara bland det mest stötande den här regeringen hittills lagt fram.

Men nej, det handlar inte om etnicitet, det handlar snarare om klädstil, får vi veta.

Misstänker Polisen ”ett avvikande beteende eller en särskild klädstil kan (det) ligga till grund för ett ingripande”, säger Melin på pressträffen.

Och så kom årets mest avvikande snackis i gång. Den om Guccikepsar, om vilka attribut och märken som kan vara grund för en visitation.

Reaktionerna är sunda, för hur kan vi gå med på att en så godtycklig lagstiftning sätts in, och som ska träda i kraft redan i mars? Det är så bisarrt att det kan verka overkligt.

Men vi kan inte stanna vid att skratta åt märken på kepsar. Vi måste se vad som egentligen händer här. För det finns bara en vinnare här.

Scenariot med en liberal före detta realitysåpakändis som presenterar ett antiliberalt förslag hade nämligen aldrig hänt om det inte vore för SD.

”Scenariot med en liberal före detta realitysåpakändis som presenterar ett antiliberalt förslag hade nämligen aldrig hänt om det inte vore för SD.”
Lina Stenberg

Återigen blir det tydligt att det är Jimmy Åkesson och hans mannar, som styr regeringen. Bekvämt i bakgrunden ska tilläggas, utan att behöva ta journalisternas frågor.

Annons

Och det hela är så illvilligt och listigt. För det finns knappast ett smartare sätt att stå där i bakgrunden och låtsas att det regnar medan Liberalerna genomför SD-politik samtidigt som Melin med flera självsaboterar och går emot partiets liberala själ.

Kanske vill vi inte se det, men SD jublar just nu. För medan vi andra diskuterar Guccikepsar har de passat på att gå ytterligare några steg längre i sina antidemokratiska krav.

Visst är visitationszoner bra, men det är bara en början, myste Jimmy Åkesson i TV4:s Nyhetsmorgon nyligen. Nu behöver gängkriminella låsas in utan rättegång och utan brottsmisstanke.

Vi ska alltså, helt godtyckligt, inte bara kunna visitera de vi tycker verkar mysko. Nu ska de låsas in också.

Hur länge tar det innan regeringen företräder samma åsikter? Ingen vet, men kanske handlar det bara om månader tills Martin Melin står där med sina valpögon och manar oss till att vilja fängsla slöddret och skippa juridiken.

Detta är otäckt på riktigt. Så snälla, ni som tror på demokrati, gå vidare från Guccikeps- diskussionen och se vad som står på spel.

Annons
Annons
Annons
Annons