Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Denniz Konduk: Ledarkrönika: Alkohol ingen vanlig dryck

3 miljoner svenskar dricker idag för mycket. Min farfar nickade instämmande när han lästa nyheten.
Denniz Konduk
Alkohol • Publicerad 14 mars 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Det är gott, men är det normalt?
Det är gott, men är det normalt?Foto: Christine Olsson

Han har alltid haft en restriktiv relation till alkoholen där han gärna håller långa monologer för mig om alkoholens konsekvenser, han berättar exempel från hans liv och delar med sig av hur alkoholen sakta men säkert blir en del av vardagsrutinen, exempelvis:

Ni vet en sån där lång dag på jobbet med kollegor som inte gör vad de ska eller en chef som verkar ha missat alla ledarskapsutbildningar. En sån dag där lukten av ens egna hem är det enda man längtar efter, att få sparka av sig skorna, svida om till mjukisarna och sedan mysa ner sig framför tv:n. Sen att dessutom unna sig att glas vin, det är ju helt normalt efter en tuff jobbdag.

Annons

Det är en solig dag under tidig maj, uteserveringarna börjar dyka upp och svenskan skriker efter D-vitamin. Klockan är 12 och du ska ta en promenad, du ska runda sjön, springa in på mataffären och sedan laga dig en fräsch sallad. På vägen springer du på din kompis, ni hamnar på en av dessa uteserveringar vid 13-tiden smuttandes på ett italienskt rosévin, det är ju helt normalt en solig majdag.

Du har återvänt till jobbet efter semesterledigheterna. Du och dina närmsta kollegor har inte sätt varandra på över en vecka. Efter första jobbveckan behöver ni självklart ses för att prata, mestadels skit om andra men även annat viktigt. Den ena föreslår ett nytt vin på systemet och kl 18 hos henom, det är ju helt normalt att ses över en flaska vin.

Flaskan med pressade och jästa druvor kommer i torra, fruktiga, söta och kryddiga toner. Det är flaskan som för folket samman, som får en att se fram emot släktkalaset eller som gör att den där tråkiga kollegan helt plötsligt går att prata med. Det är tack vare flaskan vi har en aktivitet nu på lördag, nämligen att dricka. Och allt detta är ju fullt normalt.

Att konstant omgivas av alkoholen, både när du vandrar på stan eller bara ska äta en bit mat med familjen har påverkat mig och ytterligare tre miljoner svenskar. Den nya normen i Sverige är att ta ett glas till maten. Ett glas som efter ett år blir två glas och efter tio år fem glas. Det är inte normalt.

”Att konstant omgivas av alkoholen, både när du vandrar på stan eller bara ska äta en bit mat med familjen har påverkat mig och ytterligare tre miljoner svenskar. Den nya normen i Sverige är att ta ett glas till maten. Ett glas som efter ett år blir två glas och efter tio år fem glas. Det är inte normalt.”
Denniz Konduk

När högern och alkohollobbyisterna driver frågor som syftar på en avreglering av det svenska alkoholmonopolet är det att spotta svensken rakt i ansiktet. Det är att spotta på barnet som känner ångest inför varje middag och för varje människa som förlorat en nära till alkoholen. Att behandla alkoholen som vilka dricka som helst är att vända drygt 300 000 alkoholberoende och säkert dubbelt så många drabbade anhöriga ryggen.

När du nu kanske sitter på bussen på vägen hem efter en lång arbetsdag med jobbiga kollegor eller krävande chefer är det inte normalt att unna sig själv ett glas vin när du väl är hemma. Som min farfar brukar säga, ”ett glas fyllt med gift som förstör liv, det är inte normalt”.

Annons
Annons
Annons
Annons