Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alva Mogert Palm: Ledarkrönika: Alla barn har rätt till lek

Sommaren. För vissa barn en tid för sommarstugor, semester och glass vid stranden. För andra är sommaren att leka mellan betonghusen och slush i centrum. Skillnaden mellan sommaren och alla andra årstider blir inte mer än värmen och att man inte har någon skola att gå till där man får pyssla och leka med alla sina vänner.
Alva Mogert Palm
Barn • Publicerad 7 juli 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Alla barn borde ha rätt till en sommar som är givande, skriver Alva Mogert Palm.
Alla barn borde ha rätt till en sommar som är givande, skriver Alva Mogert Palm.Foto: Henrik Holmberg / TT

Samhällets orättvisor blir ännu tydligare under sommaren när medelklassen lämnar staden och arbetarklassen är kvar. Villaområden tystnar men vid höghusen hörs barnens röster lika högt oavsett årstid.

Alla barn borde ha rätt till en sommar som är givande. En sommar av glädje och roliga aktiviteter. Oavsett om föräldrarna har semester eller arbetar. Oavsett om föräldrarnas ekonomi tillåter utflykter eller inte. Det är upp till oss som samhälle att se till att alla barn får den möjligheten. För att det ska ske behövs ett skifte i politiken. Vi behöver fokusera mer på barn och vi behöver tillåta barn att bli hörda och lyssnade på i alla rum.

Annons

Politik idag fokuserar mycket på hårda reformer och nödvändiga satsningar som straff, trygghetsåtgärder och byggnation. Förstå mig rätt, det är viktiga frågor men barns rätt till en rolig fritid påverkar de inte mindre bara för att vuxna med makt väljer att se åt ett annat håll.

”När sommaren gått till höst och barnen samlas i skolan igen ska alla barn ha något att berätta för sina vänner och lärare om sommaren som har gått”
Alva Mogert Palm

Livet för barnen måste prioriteras. Det handlar om mer än frukost i skolan och nya förskolor. Det handlar om avgiftsfri kollektivtrafik för barn runt om i länet, öppna fritidsgårdar och parklekar med personal och aktiviteter i hela länet som alla barn kan delta i. Det behövs gratis museum, fotbollsturneringar, vattenfärg i parken och spel på torget. Framför allt på sommaren men hela året runt.

När sommaren gått till höst och barnen samlas i skolan igen ska alla barn ha något att berätta för sina vänner och lärare om sommaren som har gått. I stället för barn som tvingas svara att de inte gjort något under lovet ska de kunna berätta om vattenkriget som sommarjobbarna höll i parken och om båtutflykten de kunde åka på. Att satsa på barn är en viktig del i att arbeta bort orättvisan i samhället och minska klassklyftorna.

Mitt drömsamhälle är ett samhälle där det inte spelar någon roll för din uppväxt var du bor eller vilken ekonomi dina föräldrar har. Mitt drömsamhälle är ett samhälle där alla barn känner hopp om framtiden och glädje i nuet. Mitt drömsamhälle börjar med lek under sommarlovet.

Annons
Annons
Annons
Annons