Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ida Lapell: Ledarkrönika: Allas rätt till kärlek

På vårt första maj-firande i Karlshamn var det extra fokus på HBTQ-frågor eftersom att vår huvudtalare var HBTQ+ Socialdemokraters förbundsordförande Emelie Stark.
Ida Lapell
HBTQ • Publicerad 2 maj 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Emelie Stark, socialdemokratisk HBTQ+ordförande höll första maj-tal i Karlshamn.
Emelie Stark, socialdemokratisk HBTQ+ordförande höll första maj-tal i Karlshamn.Foto: Andreas Saleskog

Vi hade både regnbågsflaggan och transflaggan i fanborgen och på vägen dit hann vi ta två steg innan en kille skrek ”vilken äcklig flagga!”. Vi fick tänka extra mycket på säkerheten och hålla koll på folk som betedde sig skumt. Ingenting hände och det var en fantastisk dag med sol, glad stämning och trevliga människor.

Men det är så sjukt att något så simpelt som alla människors rätt att älska vem de vill kan provocera så mycket att det blir farligt. I Pride-tåg har jag varit med om att människor stört, hotat och trakasserat.

Annons

Att vara HBTQ är inte ett val. Att vara homofob eller en allmänt hatisk person som gör andra människor illa är däremot ett val.

”Att vara HBTQ är inte ett val. Att vara homofob eller en allmänt hatisk person som gör andra människor illa är däremot ett val.”
Ida Lapell

Vi är många som kämpar hårt och medvetet med att göra kommande generationer bättre. Mina barn har gått i Pride-tåg sedan de kunde gå. De har familjemedlemmar och våra vänner i sina liv vilket gör att det aldrig har varit några konstigheter. Jag har försökt både berätta och visa att jag verkligen menar allvar när jag säger att de aldrig kommer behöva komma ut här hemma.

De behöver aldrig förvarna oss om de skulle vara intresserade av någon med samma kön till exempel. Så länge alla är glada och snälla mot varandra så spelar inget annat någon roll.

Men tyvärr möts de av andra åsikter bland kompisar, på internet och av samhället i stort. Jag är faktiskt rätt så säker på att mina barn aldrig kommer reta eller vara elaka mot någon på grund av sexuell läggning. Inte för att de aldrig kommer göra fel utan bara för att det sitter så hårt i deras ryggmärg.

Däremot är jag också rätt säker på att om de skulle vara HBTQ så kommer de tycka det känns jobbigt. Inte på grund av sina egna eller sin familjs åsikter i frågan, utan på grund av alla andras.

Det är så sjukt att vi år 2024 ens ska behöva diskutera eller försvara något så grundläggande som att få vara den man är. Att få hålla sin partner i handen eller att få pussas och visa att man är ett par oavsett vart i världen man är. Att kunna resa utan rädsla, att bara få leva i lugn och ro.

Tills varenda en som hatar på HBTQ-personer håller tyst kommer jag stolt och gladeligen vara med och hålla flaggorna högt. För allas rätt till kärlek – och för att den rättigheten är värd att försvara.

Annons
Annons
Annons
Annons