Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Peter Persson: Ledarkrönika: Är återställare farligt?

Reform är för de flesta ett vackert sjungande ord. Tankar går till rösträttsreformen, då både kvinnor och män från alla samhällsklasser fick samma rätt att påverka val i en demokrati.
Peter Persson
Återställare • Publicerad 29 oktober 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Återställare, är det farligt?
Återställare, är det farligt?Foto: Stig-Björn Ljunggren

Eller de många reformer som förändrade vårt land till ett mer jämlikt och solidariskt samhälle. Pension. Barnbidrag. Föräldraförsäkring. Semester.

Ja, uppräkningen kunde göras lång. Den socialdemokratiska reformismen skördade stora segrar och vann ett stöd långt utöver partigränser.

Annons

Högerregeringar omvandlade ordet reform, till att beteckna all slags jävlighet. Som att försämra sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring eller minska biståndet till fattiga länder.

Försämringar betecknades som reformer och ”framtid”. Det hamrades in att den som ville ”återställa” släpade sig fram i det förflutnas mörker.

Tänker på det när alla regioner och kommuner våndas inför explosionen av kostnader kring inhyrda läkare och sjuksköterskor.

Samhällets, arbetsförmedlingens, monopol att förmedla arbete var nog inte så tokigt. Eller diskussionen om arbetskraftsinvandring och lönedumpning. Innan 2008 hade vi regionala beslut med starkt fackligt inflytande om arbetskraftsbehov.

Efter det öppnades alla slussportar och den historieintresserade minns kanske korvkiosken i Solna som på kort tid rekryterade 14 kockar.

I den dystra tid vi nu har med gängkriminalitet som även ”breddar” sin verksamhet till annat än våld och knark, kunde kanske ”reformivrare” på högerkanten fundera kring sina försummelser.

”I den dystra tid vi nu har med gängkriminalitet som även 'breddar' sin verksamhet till annat än våld och knark, kunde kanske 'reformivrare' på högerkanten fundera kring sina försummelser.”
Peter Persson

Det fanns en rimlig kapitalgräns för startande av aktiebolag, vilken halverades. Den hade inte uppstått av intet, utan behov av seriositet och ekonomisk stabilitet för det nybildade aktiebolaget.

Revisorsplikten för mindre företag handlade om både kontroll och främjande av god ekonomisk sed. Den avvecklades 2010.

Till ”reformerna” hör naturligtvis också F-skatten, innebärande att man får ersättning i klumpsumma och själv ansvarar för att betala sociala avgifter och skatt. Det finns mycket att skriva om denna ”reform”, som i många fall inneburit en maktförskjutning till löntagarnas nackdel.

Numera hörs både vänster och höger tala om att återta kontrollen, att samhället behöver stärkas. Det är bra. Man borde också fundera på flera återställare. Det avrådes bestämt i försök att begränsa verkningar av alltför ymnigt alkoholintag.

Däremot kan det vara en nyttighet i att motverka nyliberalt rus.

Annons
Annons
Annons
Annons