Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alva Mogert Palm: Ledarkrönika: Att inte vända kappan efter vinden

En av mina kanske bästa egenskaper är lojalitet. Den sträcker sig från att bara innefatta personer till även åsikter. Jag står stadigt i min åsikt utan att ens komma ihåg varför. Envist fortsätter jag att ta debatten. Argumenten som rabblas ur min mun förklarades för mig för fem år sedan när jag först tog ståndpunkt och är idag ett vagt minne.
Alva Mogert Palm
Publicerad 4 augusti 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kappor utan vind i.
Kappor utan vind i.Foto: JESSICA GOW / TT

Det är viktigt att kunna stå rakryggad när vinden får en att vackla. Men minst lika viktigt är det att vid förändrade förhållanden kunna se över sina ståndpunkter och ändra dem. När man inte längre kan minnas varför man är emot är det dags att se över de argument som finns och ta ståndpunkten igen.

En rädsla jag har är dock att falla offer för fenomenet att vända kappan efter vinden. Om det är något som de senaste åren visat prov på är det vilka som vacklandes står kvar och vilka som vänder kappan efter vinden. Klandranden skickas runt och det är få idag som jag inte hört anklagas för att vända kappan efter vinden i någon av alla de gruppchattar jag har med andra unga politiskt aktiva. Min rädsla för att vända kappan efter vinden stoppar mig från att utveckla mina åsikter.

Annons

Jag står starkt utan att vackla. Jag slutar inte tro på trygga och förnybara energilösningar så fort elpriserna skjuter i höjden. Jag slutar inte tror på alliansfrihet så fort säkerhetsläget trappas upp. Jag slutar inte tro på solidaritet och öppna gränser så fort flyktingströmmen växer. Men jag måste lära mig sluta tro på saker jag inte minns anledningen bakom för att fortsätta analysen.

”Jag måste lära mig sluta tro på saker jag inte minns anledningen bakom för att fortsätta analysen”
Alva Mogert Palm

Så hur vet jag om jag vänder kappan efter vinden eller om jag bara lyssnat in nya argument för att vända kappan utan vinden. Det jag landat i är att en kappa utan vind är trögare att vända. Det krävs mer arbete och en längre process. En kappa som vänder i vinden har stöd och en utpekad väg att gå. Mina tankar ska i fortsättningen tillåtas att ta vilken väg de vill oavsett riktning på blåsten eller min envishet.

Å ena sidan har vi populismen som vill fånga upp alla med enkla poänger och följer tidens strömningar. Å andra sidan har vi fåret som blint följer flocken utan att tänka själv. Jag vill varken vara populist eller ett blint får och tror inte heller att dess två läger är önskvärt för så många.

Vi måste kunna utveckla våra tankar och åsikter utan rädsla i att tycka fel eller tycka för rätt. Allt börjar tyvärr i att våga. Jag önskar något enormt att jag hade något klämkäckt tips eller citat som löste allt. Men icke. Det handlar om att våga utmana sig själv och de runt omkring en.

Annons
Annons
Annons
Annons