Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Ledarkrönika: Att kunna se Aspöbornas verklighet

Häromdagen debuterade PM Nilsson som sommarpratare i Sveriges Radios P1. Varje sommar förgyller en del av dessa sommarpratare vardagen med sina livsbetraktelser. Oftast väldigt värt att lyssna en stund på.
Mats Johansson
Sommarprat • Publicerad 11 juli 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
PM Nilsson.
PM Nilsson.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

PM Nilsson blev ju främst rikskänd efter sitt åla-fiske i Karlskronas skärgård, något dom visserligen inte genomfördes men väl blev känt under hans tid som statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare. Och som ledde till att PM Nilssons karriär i statsrådsberedningen blev väldigt kort.

Hans karriär innan Rosenbad är gedigen, Expressen och Dagens Industri för att nämna några av platserna på karriärstegen. Men få vet att den startade på en av Blekingetidningarna som en ambitiös kommunreporter. Det var ofta ganska livade presskonferenser med PM vid sidan om Hans Bülow, Sydöstran, Peter Kullring, SVT, och ofta Bertil Bergqvist från lokalradion. Det var inte alltid att den som kanske borde fått resonera och svara gavs chansen. Det var många med bestämda uppfattningar runt bordet.

Annons

PM ägnade bland annat sommarpratet åt skärgårdsbefolkningens upplevda ofriheter av olika slag. Skärgårdsbor eller landsbygdsbor i största allmänhet. Intressanta reflektioner kring de olika verklighet som finns i vårt land. Ett exempel som användes var hur landsbygdens A-traktorer har en hastighetsbegränsning till 30 km/h medan de i storstäderna mera vanliga mopedbilarna har en tillåten hastighet på 45 km/h. Detta trots den sämre säkerheten i mopedbilarna. Det finns gott om andra exempel med samma tema. Lagar och framförallt regler och tolkningar av vad som formas i en verklighet väldigt långt verkligheten på exempelvis Aspö, PM:s egen sommarö.

”Det är ingen ovanlig uppgift för kreativa och framåtlutade kommunpolitiker att fundera på finurliga kryphål i regelverket för att kunna få sin kommun att utvecklas”
Mats Johansson

Här finns en verklighet som måste diskuteras. Görs det inte det så riskerar det att bli ytterligare valvinnare åt populistpartierna. Givetvis ska det finnas regler och lagar som gäller över hela landet, men ibland blir klåfingrigheten väl stor. Inte minst när reglerna ska tolkas. Då framstår ibland frånvaron av sunt förnuft väldigt tydlig. Och besluten träffar långt ifrån verkligheten.

Det är ingen ovanlig uppgift för kreativa och framåtlutade kommunpolitiker att fundera på finurliga kryphål i regelverket för att kunna få sin kommun att utvecklas. En ganska märklig men långtifrån ovanlig uppgift.

Hoppas att partierna inte tar rollen som systemförsvarare utan ser som mera som småfolkets företrädare i den diskussionen. För den behövs för att få inte Sverige ska glida isär ännu mera.

Annons
Annons
Annons
Annons