Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Heléne Björklund: Ledarkrönika: Blekinges framtid i våra händer

Samtidigt som de livsviktiga politiska förslagen för Blekinge syns allt mindre i debatten så tar rapporteringen om käbbel, polisanmälningar och polarisering över allt mer.
Heléne Björklund
Blekinge • Publicerad 19 mars 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Nå, tänker ni ta ledartröjan?
Nå, tänker ni ta ledartröjan?Foto: Mattias Mattisson

Vi lider av en nedåtgående spiral av befolkningsminskning, kompetensbrist, bristande kommunikationer och en brist på framtidstro.

Värst är förstås sjukvårdskrisen. Regeringen har inte kompenserat regionerna för kostnadsökningar och nu ser vi enorma besparingar som får konsekvenser. Här i Blekinge verkar det som att alltmer ska koncentreras till Karlskrona, det är säkert logiskt utifrån ekonomi och driftsperspektiv.

Annons

Men Karlskrona ligger inte ”mitt i länet” och det skaver.

Försvarsmakten ska växa kraftigt de närmaste åren. I Blekinge verkar man ta det med ro, att det med automatik ska lösa befolkningsutvecklingen, det tillsammans med de stora nyinvesteringar som näringslivet har lyckats med. Men tänk om människor inte flyttar hit för jobben?

Kompetensbristen är en utmaning som inte enbart plågar Blekinge. Företag och offentliga verksamheter kämpar för att hitta rätt arbetskraft. Utan tillräcklig kompetens blir det svårt för företag att överleva och för regionen att locka nya investeringar.

Kommunikationerna i Blekinge är en annan bricka i pusslet. Vi behöver förbättra kollektivtrafiken och investera i infrastruktur för att knyta samman hela Blekinge med en större arbetsmarknad.

Regeringen har istället satt arbetet med Sydostlänken på paus. Det pågår nu ett intensivt arbete med att sätta tryck i frågan, här har Blekinge en möjlighet att visa att det är hela länets angelägenhet.

Det största problemet enligt mig är att samtliga kommuner tappar invånare och att antalet nyfödda i Blekinge är det lägsta på 20 år. Den minskande befolkningen försvagar inte bara regionens ekonomi utan också vår själ.

Blekinge står inför en komplex kris. Lösningen ligger inte i att bara laga sprickor utan i att ta itu med de underliggande problemen på ett samordnat och långsiktigt sätt.

”Det är dags att tillsätta en kriskommission som kan samla alla intressenter – från politiker och näringslivsledare till invånare och experter – för att gemensamt forma en strategi för att utveckla Blekinge.”
Heléne Björklund

Det är dags att tillsätta en kriskommission som kan samla alla intressenter – från politiker och näringslivsledare till invånare och experter – för att gemensamt forma en strategi för att utveckla Blekinge.

Om vi ska få fler att vilja bo och jobba i Blekinge måste det finnas lediga bostäder, byggklara tomter, intressanta jobb och bra kommunikationer. Lägg till bra skolor, meningsfull fritid och stimulerande kulturaktiviteter.

Det är inte för sent att vända trenden, men det kräver mod, beslutsamhet och en vilja att agera. Blekinges framtid är i våra händer.

Annons

Det är dags för krisinsikt och sammanhållning. Och det är regionstyret som måste ta ledartröjan.

Heléne Björklund, riksdagsledamot och ordförande för (S) i Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons