Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ida Lapell: Ledarkrönika: Blinkande röd varningslampa

Vi lever i svåra tider ekonomiskt. Matpriserna är höga, räntorna är höga och elpriserna är höga. Inflationen påverkar alla och det är många av de med hyfsade inkomster som också kämpar nu.
Ida Lapell
Tufft • Publicerad 19 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ida Lapell ser en röd varningslampa blinka.
Ida Lapell ser en röd varningslampa blinka.Foto: Privat

För att inte tala om hur tufft det är för alla människor som har låga löner, är arbetslösa eller är långtidssjukrivna. Vad behöver människor i en tid som denna?

Trygghet skulle jag säga. En känsla av att det finns ett nät som fångar upp en när livet krisar och att vi finansierar det nätet tillsammans. Då väljer regeringen att gå fram med att de vill sänka a-kassan.

Annons

Om det hade varit så enkelt att bota de problem vi har med arbetslöshet och långtidssjukskrivning så hade det varit gjort redan. Det dyker inte magiskt upp ett jobb för att man inte har pengar.

Man blir inte magiskt frisk för att försäkringskassan slutar ge en pengar. Det går inte att lagstadga eller hota bort fattigdom. Precis som att det inte hjälper ett dugg att förbjuda tiggeri, kommer det inte heller hjälpa att göra människor ännu fattigare när de är i en utsatt situation.

Moderater med flera får det alltid att låta som att vartenda bidrag ges bort som godis.

Att det inte finns några motprestationer, kriterier eller krav du behöver uppfylla för att få ut pengar. Men så är det ju inte. Det kommer alltid finnas människor som fuskar och försöker komma undan, men det är långt ifrån den stora massan. Att trycka till de få personerna genom att göra livet otroligt jobbigt för alla andra människor i andra änden är inte vettigt.

Att regeringen bestämmer att alla arbetslösa borde ha ett jobb inom en viss tid kommer inte förändra situationen mer än att människor blir fattiga och måste söka stöd från kommunen. De flyttar bara problemet, pengarna måste ändå betalas ut någonstans.

Om de på riktigt hade velat komma åt det här problemet istället för att komma åt människor så hade de gjort annorlunda. Lägg pengarna på att skapa fler arbetstillfällen, fler möjligheter till utbildning inom bristyrken och se till så att arbetsförmedling, försäkringskassa och vård fungerar.

Det är saker som botar de här problemen. Inte att straffa ut människor och sparka på de som redan ligger ner.

Människosynen skiner igenom som en blinkande röd varningslampa. Det är lätt att stå på andra sidan och tro och tycka massa saker. Att gå en mil i någon annans skor hade gjort regeringen och de blåbruna gott.

Annons
Annons
Annons
Annons