Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Ledarkrönika: Blir det två skiften i Blekinge?

Dagar återstår av valrörelsen. Partifolket pendlar mellan en kommande succé och en annalkande katastrof.
Mats Johansson
Blekinge • Publicerad 8 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Socialdemokraternas kommunalråd i Karlskrona, Sandra Bizzozero, utmanas. Men av vem då, egentligen?
Socialdemokraternas kommunalråd i Karlskrona, Sandra Bizzozero, utmanas. Men av vem då, egentligen?Foto: Martin Axelsson Därth

Utåt håller alla fanan högt och låtsas som att opinionssiffror läser ingen. Men i detta fallet ljuger alla lika mycket. Varenda mätning nagelfars. Jag vet för jag har varit där så många gånger. Och sagt det självklara - det finns bara en mätning som gäller. Sanningen är att varje mätning granskas och analyseras. Av alla!

I Blekinge tror jag vi få se minst två skiften vid makten. Vilka, behåller jag för mig själv.

”I Blekinge tror jag vi få se minst två skiften vid makten. Vilka, behåller jag för mig själv.”
Mats Johansson
Annons

I väster har SD-drottningen Louise Erixon regerat Sölvesborg under senaste perioden. SD:s skyltfönster har hållit ihop hela perioden och gjort flera SD-profilerade åtgärder. Socialdemokraterna kämpar på i opposition för att presentera ett alternativ till SD-styret.

I Olofström verkar nu Socialdemokraterna har läkt såren efter avsatta kommunalråd och interna strider. Morgan Bengtsson har vuxit in i kostymen och oppositionen verkar mest se på.

Karlshamn har en tung mandatperiod bakom sig med Piren-bygget som sedan späddes på men Netport-historien. Socialdemokraten Per-Ola Matsson har stretat på och han utmanas av en spretig opposition som både vill driva på utvecklingen men samtidigt inte vill ta ansvar för sina egna beslut.

I Ronneby framstår moderaten Roger Fredriksson alltmer som "sheriffen i stan". Styr och ställer med det mesta, både i Ronneby och uppenbart i hela Moderat-Blekinge. Man kan undra om Fredriksson passerat "bäst före datum" ännu i väljarnas ögon.

I Karlskrona utmanas Sandra Bizzozero av?

Moderatledaren Camilla Brunsberg vill till riksdagen och det är uppenbart hemligt vem som är efterträdare. En bräcklig höger-samling har presenterats. Moderaterna, Kd och Liberalerna. Konstellationen samlar just nu färre mandat än Socialdemokraterna själva. Men det låtsas inte högeralliansen om.

Samma är det med SD:s roll. Partiet medverkan är en förutsättning för ett skifte. Det mörkar de. De vet att många av deras väljare inte gillar ett kommande Sd-samarbetet.

Region Blekinge och den första borgerliga mandatperioden 100 år kan fylla hur många spalter som helst med misslyckanden, strider, svikna vallöften mm. Frågan är bara om Socialdemokraterna har kunnat presentera ett för väljarna trovärdigt alternativ att leda Regionen.

Det blir en spännande valnatt och säkert veckor av intensiva förhandlingar innan vi sett hela resultatet av valet!

Annons
Annons
Annons
Annons