Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Peter Östling: Ledarkrönika: Bortsett från den lokalpolitiska dokusåpan, så...

Nationellt har Tidöpartierna övergett alla vallöften och försatt ekonomin i en låsning där företag och individer har fått ta smällen av hög inflation, hög ränta och fallande krona. Gällande ambitionerna inom invandring, integration, lag och ordning, samt kultur som följer Ungerns och Polens exempel, pågår direkta krissamtal med SD.
Peter Östling
Gott nytt år • Publicerad 29 december 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Vladimir Putin och Benjamin Netanyahu.
Vladimir Putin och Benjamin Netanyahu.Foto: Maxim Shemetov

Blir det inte bättre leveranser av ultrakonservativ politik så fäller Åkesson regeringen och räknar med att det ska spela dem i händerna 2026. Utredningar och dialog är inget för SD, de vill likt Erdogan se sina åsikter i handling, oavsett vad, och låsa in eller utvisa barn och ungdomar istället för att ge dem utbildning eller omsorg.

Israels militära offensiv på civila i Gaza till ”försvar” mot Hamas visar inga folkrättsliga gränser och trots att världssamfundet och Israels mest notoriska anhängare vänder ryggen intensifierar de det dödliga våldet i världens största mänskliga hägn. Premiärminister Netanyahu har blivit Betlehems nutida kung Herodes. Den svenska regeringen (som erkänt Palestina) kallar våldet ”proportionerligt” och krav på vapenvila ”orättvist”. En bisarr ståndpunkt som försämrar relationen med den turkiske despoten (och Hamans-beundraren) Erdogan, till vilken den svenska regeringen har förhållit sig såväl pinsam som provocerande under mandatperioden. Risken för eskalering är betydande, långvarig konflikt självklar.

”Efter den ena åtalsprocessen efter den andra kan osannolikt nog rättshaveristen Trump dessutom vara tillbaka på världsscenen 2024”
Peter Östling
Annons

Putins krig i Ukraina, har alltmer utvecklas till meningslös förstörelse och ren terror där de ”befriade” städerna och människorna inte längre existerar, och där västvärldens stöd svajar, samtidigt som det ryska hotet brer ut sig likt toxoplasma i hela Europa och inte bara i vår kornbod Ukraina. Samtidigt som Europa inte kan formulera något militärt svar, Nato-medlemskapet och dess värde (liksom pris) är högst oklart och svensk försvarsmakt har en lång uppförsbacke av återtagande framför sig. Riskerna för ofördelaktiga förhandlingssituationer och fortsatt säkerhetspolitisk oro är betydande och växande.

Efter den ena åtalsprocessen efter den andra kan osannolikt nog rättshaveristen Trump dessutom vara tillbaka på världsscenen 2024, något som kan öka riskerna inom alla områden ovan, samt stöka till relationerna med Kina och förvärra klimathotet. Hans julhälsning skjuter igenkännande från höften på det mesta och avslutas med ”ROT IN HELL … MERRY CHRISTMAS” (X, 26 dec), ja, i versaler.

Det låter inte så bra… oavsett vilka som avses.

Men Gott Nytt 2024!

Annons
Annons
Annons
Annons