Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Annette Rydell: Ledarkrönika: Dags ta ställning!

Nu är det dags för LO-medlemmar och arbetstagare att aktivt ta ställning om de är för eller emot kraven våra fackföreningar ställer i vår valrörelse.
Annette Rydell
Sverige • Publicerad 12 maj 2022
Annette Rydell
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
En moderatledd regering kommer inte att driva en arbetarvänlig politik. Foto: TT
En moderatledd regering kommer inte att driva en arbetarvänlig politik. Foto: TT

För mig är det en självklarhet att vara för kraven vi har för att förbättra våra villkor på arbetsmarknaden och i samhället samt säkerställa att det blir genomfört. Det gör vi genom att se till att det blir en socialdemokratisk regering.

Vanligtvis så hör jag mycket kritik mot våra villkor på arbetsplatserna, arbetsgivaren lyssnar inte, men det vanligaste är kritik mot våra sociala försäkringar som pension, sjukförsäkring men också a-kassan. Om vi vill ha förbättringar inom alla dessa områden så kan vi inte rösta på arbetsgivarsidan, M, KD, SD, L eller C. Och förklaringen är enkel – de vill inte samma sak som vi.

Annons

Vi i facket och S vill ha tryggare jobb, ordning och reda på arbetsmarknaden, god arbetsmiljö och trygghet på jobbet, högre pensioner och ökad trygghet vid arbetslöshet eller sjukdom. Vi vill också ta tillbaka den demokratiska kontrollen över och stärka välfärden. Vi satsar också på att bryta segregationen och få bort våldet och brottsligheten. Det vill vi alla.

Arbetsgivarsidan, M, KD, L, SD och C vill försämra anställningstryggheten, de vill ha oschysst konkurrens och dumpade löner, minskade möjligheter för skyddsombuden att säkra en god arbetsmiljö. De vill ha en sämre a-kassa och försämrade villkor när du är sjuk samt fortsatta skattesänkningar för de rikaste och vinster i välfärden.

”Arbetsgivarsidan, M, KD, L, SD och C vill försämra anställningstryggheten, de vill ha oschysst konkurrens och dumpade löner, minskade möjligheter för skyddsombuden att säkra en god arbetsmiljö. De vill ha en sämre a-kassa och försämrade villkor när du är sjuk samt fortsatta skattesänkningar för de rikaste och vinster i välfärden.”
Annette Rydell

För mig är skillnaderna i vår och deras politik enorm då vi ser till möjligheterna att fortsättningsvis ha sjysta villkor, bättre arbetsmiljö och trygghet vid sjukdom, arbetslöshet och när vi går i pension.

Det är facket i samverkan med socialdemokraterna som vill värna om vår trygghet och möjligheten till ett gott liv i alla skeden i livet. Det är inte den blåbruna sidan som för en arbetarvänlig politik, glöm inte det när ni lägger er röst i kuvertet när vi går till val.

Facklig-politisk samverkan när den är som bäst är när vi tillsammans för upp vanliga människors frågor på agendan och verkar för att det ska bli verklighet.

Annons
Annons
Annons
Annons