Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Birgit Birgersson Brorsson: Ledarkrönika: Det behövs fler händer och hjärtan i vården

För någon vecka sedan gjorde jag ett verksamhetsbesök på ett av våra äldreboende. Ett fantastiskt SÄBO som andades vänlighet, närvaro och en hemtrevnad utöver det vanliga.
Birgit Birgersson Brorsson
Vården • Publicerad 20 mars 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Birgit Birgersson Brorsson på valaffisch 2024: Stärk välfärden!Foto: Stig-Björn Ljunggren

Personalen var engagerade och såg ut att gilla sitt arbete, vilket de också sa sig göra. Med andra ord ett boende som man gärna skulle kunna tänka sig att bo på den dagen det är dags.

Jag pratade med en ung man, som går och utbildar sig till undersköterska. Han berättade hur roligt och givande det var att ta hand om de äldre. Han var ute på praktik och hans handledare var mycket nöjd och hade bara goda lovord.

Annons

Någon dag senare fick jag ett mess från en som arbetar inom vården. Hen var både upprörd och ledsen. Varför? Jo, hen har en arbetskamrat som sedan två år jobbar inom hemtjänsten i Sölvesborgs kommun.

Kamraten har en tillsvidareanställning (det man förr kallade fast anställning). Nu utbildar han sig till undersköterska. Nu har han fått besked från Migrationsverket om att han måste lämna landet.

Vården skriker efter arbetskraft och vad gör Sverige? Jo, vi utvisar de som kommer från andra länder och har arbeten inom vård och omsorgsyrken.

En del säger att man kan göra yrket mer attraktivt genom högre lön, flexiblare arbetstider och

erbjuda en heltidsanställning. Det kan man såklart men det räcker inte. 2031 räknar man med att

Välfärden behöver 54 procent av arbetskraften som finns tillgänglig. Försvaret vill ha 64 procent och Näringslivet 70 procent. Det här går liksom inte ihop. Det blir 188 procent…

Vi vet också att befolkningen blir äldre och att det föds allt färre barn. Vem i hela friden ska kunna vårda oss när vi blir äldre? Det kan vara din mamma eller din morfar eller kanske du själv som behöver hjälp den dagen du behöver lite extra omsorg.

Det behövs helt enkelt fler händer och hjärtan i inom vårdsektorn. Det som inte får ske är att vi utvisar människor från vårt land som trivs och arbetar inom yrket.

”Det behövs helt enkelt fler händer och hjärtan i inom vårdsektorn. Det som inte får ske är att vi utvisar människor från vårt land som trivs och arbetar inom yrket.”
Birgit Birgersson Brorsson

Istället måste vi se till att fler som vill ges möjlighet till att börja jobba inom omsorgen. Detta oavsett om du är född i Sverige eller någon annanstans på vårt jordklot.

En fjärdedel av alla som arbetar inom vården i Sverige är utrikesfödda (Källa: SCB Yrkesregister), bland läkare är det ännu fler. Hur skulle det se ut om dessa människor utvisades?

Jag är genuint oroad för de människor som kan tvingas lämna Sverige för att man har ”Brister i hederligt levnadssätt” eller för att man säger fel saker vid fel tidpunkt. Det gör mig förbannad och det gör mig ledsen.

Annons
Annons
Annons
Annons