Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Ledarkrönika: Det blir tomt utan de verkliga hjältarna

Karlskrona Hockeyklubb presenterade i dagarna sitt ekonomiska bokslut för den senaste säsongen. Det visar en ekonomi som hela tiden balanserar på det möjligas gräns.
Mats Johansson
Ishockey • Publicerad 10 juni 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Janne Mattsson, ordförande Mörrum hockey, en av många hjältar.
Janne Mattsson, ordförande Mörrum hockey, en av många hjältar.Foto: Jerry Nilsson

En verklighet som KHK är långt ifrån ensamma om. I KHK;s fall slutade det med ett rejält minus men det räcker med att titta på grannklubben KRIF-hockey vars existens hotats flera gånger av just den svåra ekonomiska situationen.

Hockeyvärlden är speciell, dyra materialkostnader, dyra resor och inte minst spelarlöner som allt för många gånger har lämnat rimligheten. Långt ner i seriesystemet. Spelarlönerna är ett hot mot själva sportens möjlighet att fortsätta utvecklas som den fantastiska idrott som ishockey är.

Annons

Tyvärr inser ofta spelarna eller deras agenter inte det utan agerar ofta enbart i egenintressen.

Hockeyklubbarna delar vardagen att brottas med att få intäkterna att räcka till med många idrottsföreningar. Den verkligheten finns med vid varje styrelsemöte. Ideellt engagerade människor som lever med en ständig oro för att få den egna föreningens verksamhet att gå runt.

KHK:s avgående ordförande Tobias Larsson är en av de många vardagshjältar som under lång tid fyllt den otacksamma men avgörande uppgiften. Det finns fler, Örjan Nilsson, HFK:s förre ordförande, KRIF:s förre Conny Berg eller nuvarande Janne Mattsson i Mörrum hockey eller Maria Nilsson i HFK.

Se dem som exempel på de hjältar som är beredda att ta på sig uppgiften att ta ansvar och utveckla den så viktiga verksamheten som bedrivs i våra idrottsföreningar.

Du hittar dom i nästan varje förening. Oegennyttigt och med stort hjärta. Imponerande insatser.

”Du hittar dom i nästan varje förening. Oegennyttigt och med stort hjärta. Imponerande insatser.”
Mats Johansson

Vårt unika sätt att bedriva idrottsverksamhet, även professionell, i föreningsform är en del av vårt Sverige. Vi ska vara oerhört rädda om det och se till att den får möjlighet att leva i en allt mer kommersialiserad tid.

Våra folkrörelser är en oerhört speciell modell för att bygga samhället, som inte finns på så många andra håll i världen. Den hotas till och från av de som inte inser vilka grunder som byggt det som är bland det svenskaste vi har. Vårt Sverige som vi älskar.

Nästa gång ni hyllar matchens lirare, eller njuter av en ungdomsmatch, skänk en tanke till de verkliga hjältarna. Alla de som sliter med att skapa förutsättningar för just den hyllade prestationen. Utan deras insats så blir det inga matchens lirare eller fler ungdomsmatcher.

Tänk så tomt det hade blivit.

Annons
Annons
Annons
Annons