Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christina Mångård: Ledarkrönika: Det nya normala

Lika snabbt som vi för två år sedan fick lära oss hur vi skulle förhålla oss till möten med andra människor ska vi nu träna på att tänka tvärtom.
Christina MångårdSkicka e-post
Publicerad 9 februari 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ensamhet - som 20 cigg om dagen ...?
Ensamhet - som 20 cigg om dagen ...?Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Nu har samhället öppnat upp och coronarestriktionerna är äntligen slopade. Sedan igår sägs det inte vara lika viktigt att hålla den sociala distanseringen till folk. Åtminstone om vi är vaccinerade med tre doser. Nu kan vi vara närmare varandra än två meter när vi träffas, nu kan vi komma tillbaka till jobbet, nu kan vi slänga munskydden och nu kan vi ta i hand när vi hälsar.

Men vågar vi verkligen? Det kommer säkert att ta tid innan vi tycker det är okej att trängas med andra människor på bussen eller åka tätt i hissen med främmande personer. Vid minsta nysning eller hostning har vi reagerat och det har blivit en vana att vara noga med att inte komma för nära folk i affären eller på gatan. Vi har lydigt spritat och tvättat händerna i en halv minut.

Annons

Ropar vi hej för tidigt? Lena Hallengren säger att vi kommer behöva lära oss leva med det här viruset, kanske behöva ta spruta nummer fyra också. Frågan är hur mycket vi ska våga lita på om pandemin verkligen är över för den här gången. Och kan vi börja leva normalt igen? Hur blir det nya normala?

”Frågan är hur mycket vi ska våga lita på om pandemin verkligen är över för den här gången. Och kan vi börja leva normalt igen? Hur blir det nya normala?”
Christina Mångård

När vi återses känns det långt ifrån naturligt att börja kramas igen. Tyvärr, för alla människor mår bra av kramar och beröring. Studier visar att beröring gör oss lyckligare, friskare, mer samarbetsvilliga och generösa. Till och med blir vi mindre känsliga för smärta. Och beröring kan få människor att känna sig mer inkluderade och sedda. En vänskaplig ryggdunk kan räcka.

Det är viktigt för hälsan att träffa och umgås med andra människor. Isolering och ensamhet bland äldre sägs öka risken för dödlighet lika mycket som att röka tjugo cigaretter om dagen. Minns att många har tvingats leva instängda i sina rum på äldreboenden utan att få ta emot besök. Andra har under lång tid fått vara i karantän hemma och inte kunnat gå ut och träffa vänner. Och ingen har heller kunnat komma och hälsa på. Människor har varit isolerade och ensamma.

Forskare har kommit fram till att det ideala avståndet mellan två personer som samtalar är trettio centimeter. Det är inte långt. Tänk om vi vågar återgå till det. Blir livet som förr nu?

Till sist… behöver vi inga vaccinationsbevis längre. Men vi erbjuds fortfarande att vaccinera oss. Gör det! Utan vaccinet hade vi inte varit här.

Annons
Annons
Annons
Annons