Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: En ofrivillig städtants bekännelser

Innan jag blev med hund brydde jag mig inte nämnvärt om skräpet på marken. Men nu noterar jag varenda cigarettfimp, snusprilla, tuggummi, pantburk och plastförpackning som omdömeslöst bara slängts på marken trots att det finns en papperskorg cirka två meter bort.
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Skräp • Publicerad 19 december 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Plocka upp efter er! Hur svårt kan det vara?
Plocka upp efter er! Hur svårt kan det vara?Foto: Sydöstran

Missförstå mig inte, jag har alltid tyckt att nedskräpning är fel. Skräp förstör naturen samt gör våra bostadsområden och stadskärnor otrivsamma. Men så länge som jag slänger mitt eget skräp i papperskorg så har jag resonerat att nedskräpningen inte har med mig att göra. Det är trots allt inte mitt ansvar att plocka upp skräp efter andra.

Nu är det dock exakt det jag har börjat göra - plocka upp andra människors äckliga skräp - på grund av att min hund förvandlas till en livs levande dammsugare ute på promenaderna. Men hellre vara en ofrivillig städtant än att riskera att han ska äta något skadligt och i värsta fall dö.

Annons

Jag bedriver således ingen välgörenhet utan det är enbart av omsorg för min hund och egenintresse, men det skaver oavsett. Varför ska jag behöva plocka upp skräp efter andra? Varför verkar vissa tro att det är någon annan som ska plocka upp efter dem?

Det kanske inte går att begära att alla människor ska ha koll på allt som är skadligt för djur och natur. Det blir onekligen en lång lista. Vad som dock går att begära är en gnutta sunt förnuft och ansvar, att människor ska slänga sitt skräp i papperskorgar så att vår natur och allmänna ytor kan värnas.

Inte minst i Blekinge med sin vackra kust och natursköna skogar har vi all anledning att vara noggranna och inte skräpa ner.

Att ta hand om sitt eget skräp är i grund och botten att visa grundläggande respekt för andra. Du ska inte behöva vara miljöaktivist eller djurägare för att göra rätt för dig. Vill du strö ditt skräp omkring dig så är du fri att göra det mellan dina egna fyra väggar där det inte drabbar någon annan än dig själv.

”Vill du strö ditt skräp omkring dig så är du fri att göra det mellan dina egna fyra väggar där det inte drabbar någon annan än dig själv.”
Sofia Hvittfeldt

Det som kanske ändå är mest anmärkningsvärt med nedskräpningen är att det knappast bara är slarviga ungdomar som lämnar skräp efter sig. Det är tveklöst även vuxna som misslyckas med den helt basala uppgiften att ta hand om sitt eget skräp.

Det är onekligen dags för en del vuxna att börja föregå med bättre exempel. Och vilken tid på året passar bättre än nyår för att göra en förändring och ta nya tag?

Den här ofrivilliga städtanten skulle vara mycket tacksam om hon fick mindre att göra i det nya året.

Annons
Annons
Annons
Annons