Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hampus Engqvist: Ledarkrönika: En skitfråga

Valrörelsen har gått in i den skälvande slutspurten.
Hampus Engqvist
Mandatperioden • Publicerad 6 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Det här kan nog bli användbart. Även i en valrörelse.
Det här kan nog bli användbart. Även i en valrörelse.Foto: Gunnel Persson

Reklamjinglar, annonser på Facebook och utspel ifrån våra företrädare blir allt mer desperata. Våra brevlådor är fullknökade med material om löften som är mer eller mindre realistiska. Moderaterna i Karlskrona överraskade med att lansera en riktig skitfråga.

I flera månader innan valet så har partistrateger suttit med pannor i djupa veck och funderat på vilka frågor som ska vinna över de lite osäkra väljarna.

Annons

Moderaterna i Karlskrona har valt en lite annorlunda fråga att lyfta fram. De vill använda fosforn i vårt avloppsslam till att göda våra åkrar. När jag läste det så log jag lite och kom ihåg ett studiebesök från mellanstadiet.

”Moderaterna i Karlskrona har valt en lite annorlunda fråga att lyfta fram. De vill använda fosforn i vårt avloppsslam till att göda våra åkrar. När jag läste det så log jag lite och kom ihåg ett studiebesök från mellanstadiet.”
Hampus Engqvist

Vi stod ett gäng fnissiga 12-åringar framför en gigantisk hög med skit, samtidigt som en seriös farbror ifrån reningsverket försökte berätta om hur förträffligt gödningsmedel det skulle vara om bara konsumenterna kunde bortse ifrån hur det tillverkats.

Han fick inget gehör hos klassen utan bara ett kvävt fnitter och jag blev snopen när jag såg att Moderaterna plockar upp det som en valfråga många år senare.

Jag hade förväntat mig sänkt kommunalskatt eller att sälja ut några förskolor som prioriterade frågor ifrån Moderaterna men inte att de skulle välja en sådan skitfråga. Det är inte partiets enda valfråga men det är klart att den sticker ut och det enda som jag kommer att komma ihåg att partiet vill.

Vallöften spelar roll. Forskning visar att de partier som vinner makten och härligheten är oväntat bra på att genomföra det man lovar. Det finns en uppfattning om att politiker bara lovar och att det inte är något värt efter valdagen, men det är falskt. Förmodligen känns det så för att man glömmer bort att många politiker hamnar i opposition utan en rimlig chans att genomföra sina löften.

Men det som spelar störst roll är vilken ideologi och grund som ett parti står på. Under en mandatperiod så kommer en politiker att hantera frågor som man inte kunde drömma om i valrörelsen.

Pandemier, krig i Ukraina och att Putin skulle leka gud med sina gasledningar var inga frågor på agendan under valdebatterna i förra valrörelsen men det är frågor som dominerat mandatperioden för våra politiker på alla nivåer.

Jag hade förväntat mig att valrörelsen skulle bli skitig och att vi skulle stå med fötterna i avloppsslammet. Men inte så bokstavligt.

Annons
Annons
Annons
Annons