Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Daniel Deleuran: Ledarkrönika: Ett tredje jobb kanske?

Drygt 300 000 människor i Sverige har ett extra jobb vid sidan av sin huvudanställning, en ökning med 20 procent från 2021 enligt nättidning Arbetet.
Daniel Deleuran
Publicerad 15 mars 2023
Daniel Deleuran
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ett skubb vid sidan om kanske? För att få det att gå ihop?
Ett skubb vid sidan om kanske? För att få det att gå ihop?Foto: Janerik Henriksson/TT

Det ska vara sagt att siffrorna är en aning missvisande. För i dessa siffror ryms också egenföretagare mm. Men de borträknade så kan vi ändå se att hundratusentals människor behöver i Sverige 2023 mer än en anställning för att klara uppehället. Det tillsammans med en så pass stor ökning på bara två år är ingen rogivande sanning.

Helt klart så är det en samhällsutveckling som går åt fel håll. Och det kommer bli tuffare innan det blir bättre. Åtminstone om man ska tro på Almega, vars företrädare i en intervju i Kommunalarbetaren tydliggör för ställningstagandet att även de med lägsta löner måste få det sämre innan de kan få det bättre och är därmed kritisk till LO:s yrkande om en låglönesatsning.

Annons

Denne lyfter även fram att för höga löner riskerar att skapa en situation för företagen där de inte kommer ha råd att nyanställa och riskera att skapa en situation där arbetslösheten ökar för att företagen får lägga ner.

”Men hålen är större hos vissa än andra, därför så måste fokuset i årets lönerörelse vara mot de som tjänar minst. Vad är lösningen annars, att skaffa sig ett tredje jobb?”
Daniel Deleuran

Det som är intressant i diskussionen är dock att vi har i runda slängar 340 000 personer inskrivna på arbetsförmedlingen idag. Även dessa siffror visar ju inte hela sanningen då du kan vara inskriven på arbetsförmedlingen medan du studerar, deltidsarbetar eller helt enkelt bara vill.

Men tittar vi på siffrorna så ser vi att vi idag har ca 300 000 människor som har ett extra jobb av en eller annan orsak, men den stora delen av de har inte råd att bara ha ett jobb för att klara sig. Vi har samtidigt ca 340 000 människor i arbetslöshet som behöver ett arbete.

Ekvationen är ju självklar. Har människor råd att bara ha ett jobb så skulle det frigöra fler arbeten så att vi hade kunnat få ner arbetslösheten. Måhända att vissa av dessa arbeten skulle försvinna om lönerna hade höjts men i ärlighetens namn. Vill vi ha jobb där löneläget är så lågt att det krävs två av dem för att kunna försörja sig. Det kan ändå inte vara ambitionsnivån för någon.

Almega tyvärr rätt i att det kommer bli tuffare ett tag framöver för de flesta av oss. Inflationen och kostnadsökningar har skapat hål i de flesta plånböcker.

Men hålen är större hos vissa än andra, därför så måste fokuset i årets lönerörelse vara mot de som tjänar minst. Vad är lösningen annars, att skaffa sig ett tredje jobb?

Annons
Annons
Annons
Annons