Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lennart Nordfors: Ledarkrönika: EU-valet får ovanligt stora konsekvenser

Valkampanjerna inför EU-valet den 9 juni börjar dra i gång så smått. Kommer folk att bry sig?
Lennart Nordfors
9 juni • Publicerad 14 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Soffan är inte rätt plats den 9 juni.
Soffan är inte rätt plats den 9 juni.Foto: Hasse Holmberg

Tveksamt. Jämfört med en del andra medlemsländer har svenskarna haft svårt att visa något högre engagemang.

Valdeltagandet i EU-valet är mediokert. Att jämföra med riksdagsvalet där det är högt.

Annons

Alla val brukar, i något skede, utnämnas till ”ödesval”. Men den här gången finns faktiskt skäl att dra den slutsatsen. Det gäller både EU:s roll i de stora ödesfrågorna och den politiska kartan inför vårt riksdagsval 2026.

Det gäller säkerheten. När Putin invaderade Ukraina trodde han att EU inte skulle lyckas hålla samman i motåtgärder. Han fick fel. Trots motstånd från Ungern har EU lyckats uppvisa en betydande handlingskraft. Om Trump vinner presidentvalet blir sådan handlingskraft ännu viktigare.

Det gäller också klimatet. EU har under den gångna mandatperioden, mot alla förutsägelser, klivit fram som världens främsta drivande kraft för omställningen. Tiden är knapp: vi ligger redan nära Parisavtalets mål om 1,5 graders temperaturhöjning.

Parlamentsvalet kan ändra på allt detta. Opinionssiffrorna från medlemsländerna ger vid handen att högerpopulistiska partier kan vinna stor framgång i många länder (inklusive Sverige).

Det finns en sannolikhet att dagens balans i EU-parlamentet kan rubbas i så att dagens Europapolitik avseende säkerhet och klimat går i stå.

Samverkans- och konfliktmönstren i EU-parlamentet ändras på ett sätt vi inte sett tidigare. Detta påverkar i sin tur förhållanden mellan Ministerråd, Kommission och Parlament så att låsningarna blir flera.

EU-valet kommer också få ovanligt stora konsekvenser här hemma. Fyra av våra åtta partier ligger nära eller under riksdagsspärren.

”EU-valet kommer också få ovanligt stora konsekvenser här hemma. Fyra av våra åtta partier ligger nära eller under riksdagsspärren.”
Lennart Nordfors

Rivaliteten mellan SD och Moderaterna är påfallande, och frågan är om och när Moderaterna når smärtgränsen för hur dåligt det kan gå.

Socialdemokraterna är dopade av en Magda-effekt, som nu visar tecken på att försvagas.

Något eller några av dessa partier kommer att råka ut för en kalldusch i juni. I det känsliga opinionsläget kommer den att bli ovanligt smärtsam.

Annons

Det kommer att leda till strategiska omprövningar inför valet 2026. Beroende på parti(er) kan det påverka sådant som sammanhållningen på Tidö-sidan, om (s) väljer att gå till höger eller vänster, hur Märta Stenevis efterträdare väljer att uppträda och Demiroks ställning som centerledare.

Mycket ligger i potten i juni. Det finns därför all anledning att följa valet till EU- parlamentet extra noga, ta ställning och gå och rösta i juni. Här avgörs både Europas och Sveriges framtid. Att ligga på soffan i ett sådant läge är fel val.

Annons
Annons
Annons
Annons