Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lennart Nordfors: Ledarkrönika: Folklistan är Skyttedalslistan

Är Folklistan det de påstår sig att vara, eller handlar det i själva verket om något annat? Jag tror det senare.
Lennart Nordfors
Europavalet • Publicerad 16 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Blir Folklistan i själva verket Skyttedalslistan?
Blir Folklistan i själva verket Skyttedalslistan?Foto: Anders Wiklund/TT

Duon Sara Skyttedal/Jan Emanuel har fått dundergenomslag i media. Är det något de kan så är det att spela på mediedramaturgin.

Deras berättelse: Två välkända rikspolitiker - den ene med förlorad i maktstrid i KD, den andre f.d riksdagsledamot (s) som blivit välfärdsmiljonär – slår sig samman för att skapa något helt nytt. Det sker i protest mot hur etablerade partier fungerar.

Annons

Vidare. Folklistan är inte ett parti. Nej, här har vi att göra med en ”valsamverkan”. Vem som helst som håller med om tio punkter ska få vara med. Nio är dessa punkter är ännu så länge okända.

Den tionde, avskaffad asylrätt, har inte ett skvatt med EU-parlamentet att göra. Det hindrar inte att kandidater redan har börjat söka sig till Folklistan, folk med vitt skilda partibakgrunder.

Lösligheten sägs vara själva poängen. Väljaren behöver inte ta ställning mellan partierna. Är man exempelvis moderat kan man rösta på en moderat. Den kandidat du röstat på kan sedan stödja moderat politik i EU-parlamentet i alla andra frågor än de tio punkterna.

Så förenas mångfald med gemenskap. Inga partipiskor.

Man får anta att Skyttedal och Jan Emanuel vet att detta inte är verkligheten. Det svenska valsystemet fungerar ju inte så. Det är rangordningen på listan som avgör vem som kommer in i de allra flesta fall. Kryssen spelar i normalfallet minimal, om någon, roll.

I EU-valet 2019 lyckades ingen kryssa sig förbi toppkandidaterna. I valet dessförinnan var det en (Fredrik Federley) som gjorde det.

”Folklistan är Skyttedals och Jan Emanuels personliga maktprojekt.”
Lennart Nordfors

Folklistan är Skyttedals och Jan Emanuels personliga maktprojekt. Ett kryss länge ned på listan är i praktiken en röst på någon av dem, givet att ingen av de övriga kandidaterna lyckas mobilisera mer personstöd än toppen. Knappast troligt.

”Valsamverkan” handlar alltså i realiteten om att de längre ned på listan ska samverka till att skicka toppkandidaten till Bryssel.

Det reser frågan om vem av de båda det kan tänkas bli. Att vinna ett mandat med nystartat alternativ är oerhört svårt. Att vinna två en sensation.

Skyttedal är tydligt taggad för fem år till av Bryssel-Strasbourg, massor av flygpendling och att behöva synas i hela Sverige (som är valkretsen). Om Jan Emanuel mot förmodan är lika pigg på att byta ut sitt bekväma liv mot ett, ur hans synvinkel, lågavlönat slitjobb återstår att se. Sanningens minut kommer i det fall man trots allt lyckas nå fyra procent.

Min gissning är att ”Folklistan” i det fallet kommer visa sig vara ”Skyttedallistan”.

Annons
Annons
Annons
Annons