Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Ledarkrönika: Gasa och bromsa samtidigt

Så smått börjar covid-pandemins smärtsamma grepp över oss människor och hela samhället att släppa.
Mats Johansson
Publicerad 1 juni 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kommunledningen måste ha örnkoll på ekonomin.
Kommunledningen måste ha örnkoll på ekonomin.Foto: Gustav Tallroth

Stegvis införs en återgång till det mera normala. Nu ropar jag inte faran är över, utan fortfarande ska smittspridningen behandlas med respekt.

Bland de nyheter som nu kan ses från flera håll i Blekinge, vid sidan om pandemin, är den omstart som nu sker inte minst i den kommunala världen.

Annons

Här presenteras offensiva satsningar för att stärka tillväxten i Blekinge. Nödvändigt eftersom länet nu minskar i befolkning. En minskad befolkning kommer att leda till en oerhört besvärlig kräftgång. Minskad befolkning leder till mindre med resurser som leder till sämre service som kan leda till snabbare befolkningsminskning. Så snurrar den spiralen.

Kommunerna får aldrig att hymla med att deras intresse för tillväxt ytterst handlar om att få en ökad befolkning. Det leder till ökade skatteintäkter vilket gör det möjligt att hantera utmaningarna inom välfärden på rimligt sätt. Därför är flera tillväxtsatsningar bra och glädjande. Ett medskick blir att våga fokusera. När man målar med lite för bred pensel så kan många bli nöjda inledningsvis eftersom alla får med sin hjärtefråga. Men ska man lyckas i en tuff konkurrens så måste man våga välja och fokusera.

”Där och då lärde jag mig att en kommunledning måste kunna både gasa och bromsa för att klara sin kommuns framtid och utveckling.”
Mats Johansson

Samtidigt så kommer också nyheterna om kommunala besparingar. En del kloka och välavvägda andra inte. Ett sådan är att spara på skolmaten som nu finns på förslag på flera håll i Blekinge. En omöjlig strid att vinna.

Samtidigt måste en kommunledning hålla örnkoll på ekonomin. Att tro att det reder sig nog ändå straffar sig hårt och bestämt. Inte minst när kommunen börjar närmar sig de sk. lånetaken och riskerar att antingen straffas med högre räntor eller i värsta fall inte får möjligheten att låna till nödvändiga investeringar.

En upplevelse för ett ungt kommunalråd i mitten på 90-talet var just att Karlskrona var på väg mot att slå i lånetaket. Då skulle vi värderas för att se om vi hade koll och fick låna eller skulle betala lite extra riskränta. Rader av män i mörka kostymer skulle värdera om vi som fått väljarnas förtroende och de ledande tjänstemännen dög till att sköta våra uppdrag. En mycket märklig upplevelse som etsades sig fast.

Där och då lärde jag mig att en kommunledning måste kunna både gasa och bromsa för att klara sin kommuns framtid och utveckling.

Annons
Annons
Annons
Annons