Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alva Mogert Palm: Ledarkrönika: Har högern gett upp?

Har högerns politiker gett upp eller har de alltid varit lika vårdslösa med medborgarnas förtroende?
Alva Mogert Palm
Högern • Publicerad 19 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Har högern gett upp? Eller tänker de skärpa sig?
Har högern gett upp? Eller tänker de skärpa sig?Foto: Mattias Mattisson

Det är frågan jag ställer mig när jag nästan varje dag nås av nyheter om hur politiker från något av högerns partier ska utredas eller avgå.

Högst upp på tapeten just nu är Moderaternas före detta partiledare Anna Kindberg Batra. Hon utreds nu efter att ha anställt sina vänner till länsstyrelsen i Stockholm utan att annonserat tjänsterna mer än genom en lapp i receptionen.

Annons

Blekinge är dock inget undantag. Det är svårt att glömma hela härvan kring Vattenborgen i första taget. En affär där kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilsson skadade hela kommunpolitikens förtroende.

Politiken i Ronneby har senaste dagarna fått ta stor skada i förtroende. Kommunpolitiker från högern som dricker på arbetstid och inte är medvetna om den alkoholpolicy de själva varit med i framtagningen av. Samtidigt pryds nyhetsrubriker av en annan moderat politiker som fuskat med arvodet.

Det handlar inte om enskilda fall. Det är tydligt att det finns en kultur inom högern av att inte ta sitt förtroende på allvar. En kultur av att prioritera sig själv över medborgarna. Det går inte obemärkt förbi.

”Det handlar inte om enskilda fall. Det är tydligt att det finns en kultur inom högern av att inte ta sitt förtroende på allvar. En kultur av att prioritera sig själv över medborgarna. Det går inte obemärkt förbi.”
Alva Mogert Palm

Samtidigt har vi en kris i Sverige med ett minskat förtroende för politiker och demokratin. Inte minst bland unga. Dagens unga har lägre tilltro till politikernas möjligheter att lösa våra vardagsproblem än tidigare år.

Enligt Generationsrapporten 2024 har mer än hälften av unga som inte längre har tilltro till politikerna.

Det är inte konstigt. Unga märker av när skolan får mindre resurser. När vårdcentraler stänger ner. När deras föräldrar inte har råd att betala hyran. Nyhetsnotiser som trillar in i telefonen om hur politiker inte tar sitt ansvar kan då inte vara något annat än ett tecken på politikens oförmåga.

Jag tror dock på politikens förmåga att lösa problemen vi har i Sverige idag. Politikens förmåga att öka tryggheten och se till att alla unga har en bra skola att gå till och mat på bordet. Men det är dags att leverera i stället för att bråka med varandra och försöka göra personlig vinst på sina uppdrag.

För mig blir det självklart att om vi inte vill sätta djupa spår i den svenska demokratin för en lång tid framöver behöver det ske förändringar. Och det snabbt.

Högerns politiker måste skärpa sig. Det är dags att ta ansvar för Sveriges framtid.

Annons
Annons
Annons
Annons