Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lennart Nordfors: Ledarkrönika: Hårda slag i luften

”Det är fara i dröjsmål” säger statsministern när han presenterar det senaste paketet mot gängbrotten.
Lennart Nordfors
Våldet • Publicerad 31 oktober 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Rättsstaten, den vill vi försvara. Bilden: Takmålning av Fru Justitia.
Rättsstaten, den vill vi försvara. Bilden: Takmålning av Fru Justitia.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Våldet har urartat och överskrider ständigt nya gränser.

Samtidigt finns motsatt fara: att regeringen agerar oöverlagt.

Annons

Det finns skäl för de regelverk som gällt fram till nu. De handlar om rättssäkerhet och vår personliga integritet. Det ska finns skydd mot myndigheters godtycke och vi ska kunna leva våra liv utan att oroa oss för att vår vardag närsomhelst och utan grundad misstanke kan kartläggas i detalj av makthavarna.

Är vi på väg dit? Debattklimatet ger anledning till oro. Som när en av Sveriges tyngsta journalister och opinionsbildare, Jörgen Huitfeldt, i en krönika i DN 23 oktober argumenterar för att vi måste omfatta ”en grundmurad övertygelse om att det är principiellt rätt” att oskyldiga råkar ut för straff.

Antar vi en sådan princip så har vi kastat ut barnet med badvattnet. Ytterst vill vi ju försvara rättsstaten mot attack. Att bejaka straff av oskyldiga som idé är oförenligt med den strävan.

Men kvar står att det handlar om svåra avvägningar i en svår situation. Ett minimikrav måste då vara att åtgärderna ska ha önskvärd effekt. Annars är det ju ingen mening.

Redan på detta plan har misstag begåtts. Den borttagna ”ungdomsrabatten” för straff har inte lett till färre skjutningar och sprängningar.

Effekten blev i stället systemet med barnsoldater, där trettonåringar mördar och mördas.

Vi löper risk att fatta fler felbeslut. Ta några av de reformer som regeringen just nu förbereder.

Svaret på att mördandet krupit längre ned i åldrarna planeras vara sänkt straffmyndighetsålder. Men när danskarna sänkte från 15 till 14 år så ändrade de tillbaka två år senare. Utvärderingen visade att effekten i stället blev ökad ungdomsbrottslighet.

Eller ta visitationszonerna, att vem som helst ska kunna visiteras när man befinner sig på en viss på förhand utpekad plats. Danska poliser lär uppge att det är bra.

Men det finns inga studier som visar på någon nämnvärd effekt. Snarast finns en risk att det viktiga närpolisarbetet försvåras.

Annons

Eller se på förslaget om anonyma vittnen. Sådana har en nedsida: rättsstaten bygger på att man ska veta vad man anklagas för och av vem. Systemet finns i flera länder, men är verkningslöst.

Anonyma vittnen används i praktiken ytterst sällan, om någonsin.Bevisvärderingen är för osäker.

Kampen mot kriminaliteten är för viktig för att mötas med kraftfulla slag i luften. Ineffektiva eller kontraproduktiva åtgärder kan bara leda till att förtroendet för riksdag, regering, polis och domstolar faller.

”Kampen mot kriminaliteten är för viktig för att mötas med kraftfulla slag i luften. Ineffektiva eller kontraproduktiva åtgärder kan bara leda till att förtroendet för riksdag, regering, polis och domstolar faller.”
Lennart Nordfors

Om det sker finns bara en vinnare: våldsverkarna.

Annons
Annons
Annons
Annons