Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: Ledare: Helt rätt!

Det kanske är ett ålderstecken, men jag tycker faktiskt att mycket av det som sägs i Almedalen är vettigt. Och att de partiföreträdare - av alla sorter - som jag träffar är rätt trevliga och optimistiska, även de som befinner sig i dödsskuggans dal.
Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Almedalen • Publicerad 7 juli 2022
Stig-Björn Ljunggren
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Alla Almedalstalare har en poäng, även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Alla Almedalstalare har en poäng, även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto: Henrik Montgomery

När partiledarna talar kan förvisso vem som helst hitta sådant som är fel och rent av korkat. Det gäller för övrigt alla opinionsbildarinsatser här i Almedalen. De flesta har också sina poänger.

”När partiledarna talar kan förvisso vem som helst hitta sådant som är fel och rent av korkat.”
Stig-Björn Ljunggren

Några dagar i Almedalen har förstås också gjort mig övertygad om att demokrati inte bara innebär att vi ska votera om vem som ska styra landet. Utan vi genomför voteringen först efter att ha låtit alla lämna sina synpunkter samt diskutera.

Annons

Avslutningen på veckan - med ett brutalt knivmord - har förstås fått många att stanna upp och fundera över om den här typen av mötesplatser, öppna för alla, verkligen är en bra idé. Attentaten ägde rum bara några fåtal steg från den plats där centerpartiets ledare Annie Lööf just skulle göra en intervju.

Och även om det är fullt med poliser - i uniform eller civilklädda - så är det uppenbar att det inte går att skapa ett 100-procentigt skydd mot galningars attacker, än mindre planerade attentat.

Men de flesta är ändå överens om att det bästa sättet att stå upp för demokratin, och vårt sätt att leva i Sverige, är att fortsätta upprätthålla denna mötesplats.

När jag bytte några ord med Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsministern, innan mordet, sade han om Almedalen:

– Nu är det demokratiska samtalet igång igen!

Helt rätt!

Jag träffade också en fackföreningsledare som resonerade kring det faktum att vi har en massa arbetslösa samtidigt som näringsliv och offentlig sektor skriker efter arbetskraft.

Kanske, resonerade han, har vi en utbildningsinflation där människor överutbildas för de verksamheter de ska jobba med. Samt att den praktiska kunskap som examina från högskolor och universitet ger är för dålig.

Vi behöver mer av yrkesnära utbildningar med praktik. Dessutom gärna på områden där det finns en efterfrågan.

Helt rätt!

Annons

Det är sådana oförberedda reflektioner, påverkade av samtal och fakta, som kommer ut av de oväntade möten som Almedalen bjuder.

Till och med Jimmie Åkesson hade en poäng när krävde att regeringen ska styra riket och inte skapa resultat som är varken hackat eller malet.

Frågan är hur en sådan regering ska kunna uppkomma när riksdagen ser ut som den gör.

Kanske tvingas vi under den kommande mandatperioden försöka åstadkomma lite oväntade lösningar på regeringsproblemet. Vi har dystra prognoser för den internationella ekonomiska och politiska utvecklingen. Orosmolnen hopar sig.

Då kan vi inte samtidigt ha instabila regeringar med parlamentariskt kaos.

En mycket tung bedömare som jag talade med om detta mumlade lite försiktigt att det möjligtvis kommer att bli så pass stökigt framöver att de två traditionella ansvarstagande partierna - socialdemokraterna och moderaterna - tvingas hitta en gemensam lösning.

Men vi är inte där än. Och det bästa är om vi inte heller hamnar där. Men om situationen kräver, då kommer ett blocköverskridande styre att vara helt rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons