Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ida Larsson: Ledarkrönika: Högerkonservativa kritiska till abort

Så hände det befarade. USA röstade bort den grundlagsskyddade rättigheten till abort.
Ida LarssonSkicka e-post
USA/Sverige • Publicerad 4 juli 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ebba Busch och KD:s förslag om ”abortkontrakt” är ett skämt.
Ebba Busch och KD:s förslag om ”abortkontrakt” är ett skämt.Foto: Claudio Bresciani/TT

På mindre än ett dygn försvinner den grundlagsskyddade rätten till abort i USA och två personer på en gayklubb blir dödade, och flertal skadade. Jag satt hemma och blev helt tom, som att en ridå föll ner och allt blev svart. Hur fan hamnade vi här?

Det sker inte på en handvändning. Det sker genom små inskränkningar här och där, som enskilt knappt märks, och rätt vad det är så är det bäddat för sådana här händelser eller beslut. Vi ska inte vara naiva och tro att det inte kan hända i Sverige, för det kan det. Här är aborträtten inte ens grundlagsskyddad.

Annons

Vi har högerkonservativa, främst SD och KD, men även en del moderater, som är kritiska mot abort. Hur mycket de än vill få det att verka som att de står bakom svensk abortlagstiftning så visar flera företrädare gång på gång att så inte är fallet. Om man inte plockar bort de här företrädarna så är det ju tomma ord?

Ebba Buschs ”abortkontrakt” är ett skämt. Ett politiskt utspel som inte är bindande. En desperation handling. De underskrifter hon behöver på det pappret är framförallt i sina egna led, och därefter i Sverigedemokraterna som hon och hennes parti är villiga att samarbeta med. Vi andra har varit klara och tydliga med var vi står i evigheter.

”Nu öppnas det för att grundlagsskydda aborträtten i Sverige, vilket givetvis är jättebra. Märkligt att det inte har skett innan när man tänker efter.”
Ida Larsson

Nu öppnas det för att grundlagsskydda aborträtten i Sverige, vilket givetvis är jättebra. Märkligt att det inte har skett innan när man tänker efter. Men det är det minsta vi kan göra för att skydda alla flickor och kvinnor i Sverige oavsett vilka som styr landet. Det är betydligt mycket svårare att ta bort en grundlag, även om det såklart går. Men det är en process som tar sin tid.

Jag väntar på ett konkret förslag om att grundlagsskydda aborträtten och det ska på riktigt bli spännande att se hur KD och SD ställer sig till det. Kommer de rösta för det när det väl gäller? Det bästa hade varit att kunna pröva det innan valet, så alla väljare kan se partierna bekänna färg i frågan.

Och om KD och SD nu röstar för en sådan lag, vad ska de göra med alla abortkritiker då? Jag har väldigt svårt att tro att de kommer rensa bort alla dårar som fortfarande lever på stenåldern och skiter fullständigt i kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Jag håller fast vid att jag tycker det är sjukt att män ens får vara med och bestämma i frågan. Det är våra kroppar, vår hälsa och vårt liv.

Annons
Annons
Annons
Annons