Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Peter Östling: Ledarkrönika: Högmod går före fall

Påve Gregorius I nedtecknade den katolska kyrkans sju dödssynder i 500-talets Rom. Två av dessa är högmod och vrede.
Peter Östling
Ledarkrönika • Publicerad 1 juli 2024 • Uppdaterad 1 juli 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
För Ebba Busch, finns ingen ände på högmod eller vrede, eller för den delen förnekelse menar krönikören Peter Östling.
För Ebba Busch, finns ingen ände på högmod eller vrede, eller för den delen förnekelse menar krönikören Peter Östling.Foto: Christine Olsson/TT

Högerpartierna är av naturen framstående syndare och ironiskt nog är den största syndaren kristdemokraternas orakel Ebba Busch. Kritik är omöjligt att ta in, förnekelse och hämningslösa anfall metod, hon är rent av duktigare än SD på detta område.

I den svenska eftervalsdebatten agerade småpartierna med högmod utan självrannsakan. Avsevärda väljartapp firades som framgångar och segrar. Att man räddades på marginalen av stödröster liksom lågt valdeltagande nämndes inte, inte heller den svaga valrörelsen där bara en kandidat stack ut - kristdemokraternas Alice Teudoresco Måwe. Hon räddade partiet tillfälligt ur en årslång fars regisserad av sin partiledare.

”Nu är det inga större problem med dikeskörningar för SD, hur djupa de än är, SD:s väljare är bara inte intresserade av EU. Men på sociala medier dominerade tonen från högerhåll efter valnatten att det var fel på svenskarna och att folkutbytet redan fått effekt.”
Peter Östling
Annons

I SD:s fall (bokstavligen) så la man hela skulden på ”klägget” för att man hamnade i ännu ett djupt dike. Nu är det inga större problem med dikeskörningar för SD, hur djupa de än är, SD:s väljare är bara inte intresserade av EU. Men på sociala medier dominerade tonen från högerhåll efter valnatten att det var fel på svenskarna och att folkutbytet redan fått effekt.

När SCB-undersökningen (den högst skattade) presenterades i maj borde de självgoda men hårt prövade småpartiledarna och deras fanatiska anhängare vaknat. Risken för att dessa partier ska trilla ur svensk nationell politik 2026 är övertydlig halvvägs genom regeringsresan.

Men för Ebba Busch, finns ingen ände på högmod eller vrede, eller för den delen förnekelse. Hennes självbild är att hennes ledarskap och vredgade uttalande om islam om att EU ska stänga gränserna, lyfte partiet till ett fantastiskt valresultat (tapp på 3 %). De 2.8 % som SCB redovisade (på årsbasis!) avfärdade hon med att undersökningen stängdes just innan hon visat prov på detta enastående politiska ledarskap och vinnande utspel(!).

Ebba gör nu anspråk på att avgöra vilka värderingar som ska vara tillåtna i Sverige, strävar mot ytterhögern i Europa och en återvandringspolitik i hela EU. Iranier bör flytta hem och kasta ut homosexuella från höghus och stena kvinnor där istället, att de flytt därifrån verkar ha undgått henne.

Man undrar vad SD ska göra i svensk politik och ännu mer vad ”kristdemokraterna” har i den att göra? Det vore hederligare om KD tog av sig sminket. Men smink kommer inte rädda vare sig denna gris eller någon annan 2026, och liberalerna har inte ens en sminkväska. Det blir de stora partiernas val, där uträknandet av småpartier på högersidan kan komma att öppna för ett helt annat landskap med lutning åt motsatta värderingar än de som torgförs nu. Särskilt om småpartierna fortsätter på den inslagna vägen med sitt syndande.

Gregorius hade varit bekymrad!

Annons
Annons
Annons
Annons