Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Peter Persson: Ledarkrönika: Högsta vinsten - det gäller att ha tur

Häromdagen läste jag i min gamla lokaltidning att en Jönköpingsbo vunnit 101 miljoner på Lotto.
Peter Persson
Fattig • Publicerad tisdag 16:00
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Socialdemokraterna måste våga mer, menar Peter Persson.
Socialdemokraterna måste våga mer, menar Peter Persson.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Numera ägs Jönköpingsposten av Bonnier, som väl snart äger alla tidningar. Den stora ”mångfalden och valfriheten” kan ibland kvävas av marknadens logik.

Annons

Övervägande har de Bonnierägda tidningarna ”liberal” inriktning. Tänk vilken ”tur” att så många tidningar stödjer så få väljare. Jönköpingsposten speglade den lokala 101 miljoners-vinsten med att intervjua fem slumpvisa ungdomar på stan om ”vad vill du göra om du vann 101 miljoner”.

Svaren kom inte från direktörer i riskkapitalbolag eller banker. Inte vetenskapligt, men intressant. Fyra av fem ville dela med sig eller skänka till de som behöver bättre. Den femte ville fortsätta sitt vanliga liv.

Tänker på svaren när jag studerar inkomststatistik mellan 2019-2022. I Bromma (Stockholm) har disponibla årsinkomsten ökat med 48 400 kr till 682 900. Gamlegården i Kristianstad har inkomsten minskat med 100 kr till 148 900 kr.

Under perioden 2000 till 2023 minskade skattekvoten i procent av BNP från 48,6 till 40,8. Det möjliga årliga skattebortfallet är ca 415 miljarder kr. Samtidigt har sociala utgifter i andel av BNP för samtliga välfärdsprogram från 1993 till 2022 minskat från 35,6 till 26,7 procent.

Omfördelningen kan inte bli tydligare. Sänk skatten och minska bidragen. Dock ökar bidragen kraftigt för de som konsumerar RUT och ROT.

Några har turen att födas i rätt stadsdel. Socialister är bara avundsjuka brukade de som har tur säga om socialdemokraterna när partiet vågade göra något.

Nuförtiden är det bara hård klasskampsretorik när en högerregering sänker skatten. Efter ett tag accepteras det av socialdemokraterna, med orden ”vi kan inte förändra människors villkor”. Men för några går det att förändra villkoren. De som redan haft oturen att vara fattiga.

Men en sak delar den fattige med den rike. Vi anses inte längre ha råd med tillräcklig omsorg om vårt gemensamma.

”Men en sak delar den fattige med den rike. Vi anses inte längre ha råd med tillräcklig omsorg om vårt gemensamma.”
Peter Persson

Bristande underhåll och investeringar i vägar, järnvägar och bostadsproduktion hämmar tillväxten. Begränsade resurser till skola, vård och omsorg minskar nödvändig kvalitet. Drabbade av sjukdom eller arbetslöshet plågas av ersättningsnivåer som alltför ofta skapar fattigdom.

De ökade klyftorna driver på utanförskap och skapar i förlängningen ett outhärdligt samhälle.

Socialdemokraterna måste åter våga tala om solidaritet och nödvändigheten av gemensamma resurser. En rättvisare och ökad beskattning av stora inkomster och kapital borde inte vara omöjligt. Det är högsta vinsten för alla!

Annons
Annons
Annons
Annons