Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Idrottsskademottagning behövs

Att ofrivilligt sluta motionera och att idrotta på grund av en skada är en stor individuell förlust men även för folkhälsan i samhället.
Publicerad 2 februari 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
En idrottsskademottagning behövs - för breddidrottens skull.
En idrottsskademottagning behövs - för breddidrottens skull.Foto: Aas, Erlend

Därför driver jag på Region Blekinge att öppna en särskild mottagning för idrottsskador. Idag finns hjälp att få på olika mottagningar och vårdcentraler men bemötandet och kompetensen blir varierande.

Idén kom när jag var på besök på ortopedmottagningen med min dotter som led av en fotskada. Vi mötte en duktig ortoped men det fanns ingen förståelse för att min dotter skulle behöva hålla på med fotboll.

”Alldeles för många slutar träna för skador som man inte hittar eller lyckas få rätt hjälp med.”
Hampus Engqvist
Annons

Det är ju dumt att riskera skador med att springa och jaga en boll ansåg läkaren och hade ingen förståelse för drömmen att fortsätta kunna spela fotboll smärtfritt. Att vara en duktig ortoped och att hjälpa idrottsskadade går inte alltid hand i hand.

Sedan blir det ofta flera besök för att få bra hjälp med sina krånglande löparknän eller andra blessyrer. Man börjar på vårdcentralen, går vidare till en sjukgymnast för att sedan behöva en bedömning av en ortoped som vill ha röntgenbilder och sedan ska man tillbaka.

Tänk att få all hjälp på en och samma mottagning. Det borde vara ett bra sätt att hantera regionens resurser och att avlasta vissa mottagningar från besök man inte har kompetens för eller tycker är särskilt brådskande men det är framförallt en god service till medborgarna.

Många är rädda för att detta skulle vara en gräddfil för våra elitföreningar, men det är inte de som behöver en mottagning främst. Elitklubbar ordnar sin vård av skador med avtal och egna läkare. Detta är främst ett behov för breddidrottare, motionärer och ungdomar. Det blir en jämlikhetsfråga om fler kan få rätt hjälp och inte bara elitidrottare.

Politik blir ofta filosofisk med diskussioner om olika inriktningar och målbilder. Ibland vill medborgarna ha en service för att förbättra deras livskvalitet. En mottagning där vanliga idrottande medborgare kan bli hjälpta för att kunna fortsätta med sin simträning, tennisspel eller löpning skulle göra mycket för folkhälsan i länet och utveckla vården.

Alldeles för många slutar träna för skador som man inte hittar eller lyckas få rätt hjälp med.

Annons
Annons
Annons
Annons