Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christina Mångård: Ledarkrönika: Ingen jakt på ejder i år heller

Flera av öns smidiga jaktkanoter byggdes en gång uppe på vinden i huset där vi bor av båtbyggaren Måns Olof Svensson.
Christina MångårdSkicka e-post
Ejder • Publicerad 10 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ejdrarna blir allt färre.
Ejdrarna blir allt färre.Foto: Mattias Mattisson

När de var klara att sjösättas kunde han med hjälp av några starka mannar förlösa båtarna ut genom fönstret på den östra gaveln. Sedan bars de ner till havet vid södra Horn eller ner till sjön som man säger på Hasslö.

Ljudlöst kunde jägaren ge sig ut i jaktkanoten på det öppna havet, sätta ut sina lockfåglar, vettar, för att skjuta några ejdrar som var en viktig matfågel. Så här års, i början av april, var den bästa tiden att se och uppleva vårens fantastiska ejdersträck då de flög lågt över havsytan när de återvände från de danska sunden där de övervintrat.

Annons

Nu finns det inte så många jaktkanoter kvar på ön, inte sjöfågeljägare heller.

Och ejdern, den blev kategoriserad som starkt hotad av Artdatabanken. Sedan sommaren 2021 har regeringen beslutat att all allmän jakt på ejder är helt förbjuden.

Förr var det gott om ejder i havsbandet. Nu finns det inte många ejdrar som häckar i yttersta skärgården och ingen vet riktigt varför. Faktum är att ejderstammen har mer än halverats under de senaste tjugo åren.

Forskare försöker få svar på gåtan men är inte säkra på orsaken.

En teori är att fåglarna kan lida brist på vitaminer och det kan ha att göra med att de nästan bara äter blåmusslor. Musslor som de dyker efter på tjugofem meters djup, sväljer dem hela och krossar skalen i magen. Men musslorna har minskat rejält i antal och de har blivit mindre och är inte lika näringsrika längre.

När ejderhonorna, ådorna, får ungar går många en säker död till mötes redan den första levnadsveckan. Ungarna är svaga och blir lätta byten för trutarnas näbbar och havsörnens klor som de får kämpa mot. Och hungriga rävar och minkar tar gärna för sig.

Förr byggde kustbefolkningen små skyddande hus och satte ut åt ejdrarna på holmarna och där kunde folk sedan skörda det finaste ejderdun till sina kuddar och täcken.

”Både sjöfåglar och blåmusslor tar stryk när Östersjöns ekosystem rubbas av alla gifter som förstör havet och som ständigt fylls på av föroreningar och skräp.”
Christina Mångård

Både sjöfåglar och blåmusslor tar stryk när Östersjöns ekosystem rubbas av alla gifter som förstör havet och som ständigt fylls på av föroreningar och skräp.

Det liv som vi människor så hänsynslöst lever sätter sina spår överallt. Vi har bättrat oss men nya miljögifter upptäcks hela tiden och vi vet lite om hur de påverkar naturen. Och oss.

Till sist… vi lyckades rädda havsörnarna. Men har de blivit för många så ejdern får lida för det nu?

Annons
Annons
Annons
Annons