Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lennart Nordfors: Ledarkrönika: "Integrationspolitik" är det inte!

Regeringen har kommit med en skur av utredningsdirektiv som alla sägs syfta åt samma håll: förbättra integrationen.
Lennart Nordfors
”Integration” • Publicerad 22 november 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Hamnat hos Kronofogden? Då är det dags att flytta från Sverige också. Eller?
Hamnat hos Kronofogden? Då är det dags att flytta från Sverige också. Eller?Foto: Henrik Holmberg / TT

Vad är då ”integration”? Låt oss gå till synonymordboken. Där jämställs ”integration” med sådant som ”sammansmältning” eller ”förening till en helhet”. Delarna blir något nytt. Som när datorn och telefonen integrerades till att bli smartphone.

Översatt till den aktuella integrationsdebatten skulle detta innebära följande. Invandringen innebär ett tillskott av människor med andra slags bakgrunder.

Annons

Framgångsrik integration innebär en förändring av helheten där olika grupper samspelar – inget utanförskap! – inom en gemensam ram. Den gemensamma ramen bestäms ytterst av lagarna, vars utgångspunkt är likabehandling.

Men de utredningar som nu tillsatts handlar om motsatsen: hur staten ska behandla folk olika.

Sålunda ska välfärdsrättigheterna variera beroende på om du är medborgare eller inte. Detta sker samtidigt som det ska ta längre tid att bli svensk medborgare.

Stora grupper kommer alltså att uppleva sämre tillgång till välfärdens tjänster och system. Exakt vilka återstår att utreda. Resultatet blir att livsvillkoren kommer att bli svårare hos dem som redan är i utanförskap.

I dagarna kom direktiv till utredningen om att kunna återkalla uppehållstillstånd om man inte uppvisar ”hederligt levnadssätt”.

En grundsats i den liberala demokratin är att så länge man inte bryter mot lagen ska alla känna tryggheten att inte råka ut för straff eller sanktioner från staten. Utan undantag.

Det handlar om en rätt till likabehandling som i sin tur är en förutsättning för framgångsrik integration.

Men med krav på ”hederligt levnadssätt” kan en person och hens familj, enligt utredningsdirektiven, tvingas bryta upp från hela sin tillvaro även om man är fullt laglydig.

Det kan räcka med att råka ut betalningsanmärkningar hos kronofogden, missbruka alkohol eller kritisera myndigheter på sådant sätt man bedöms hota ”den offentliga förvaltningens legitimitet” för att rätten att vistas i vårt land ska dras in.

Detta är att driva fram och fördjupa parallellsamhället. Vi får ett A-samhälle där rättigheterna gäller fullt ut och ett B-samhälle där de inte gör det.

”Detta är att driva fram och fördjupa parallellsamhället. Vi får ett A-samhälle där rättigheterna gäller fullt ut och ett B-samhälle där de inte gör det.”
Lennart Nordfors
Annons

Detta ligger i linje med Sverigedemokraternas vision. De är emot integration. Tvärt om är syftet att invandrare ska lämna landet – ”återvandringspolitik”.

Ska vi bedriva återvandringspolitik av det slaget eller inte? Det är kring den frågan debatten borde kretsa. Så länge politiken går under den felaktiga benämningen ”integrationspolitik” kommer det inte att ske.

Annons
Annons
Annons
Annons