Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Peter Östling: Ledarkrönika: Intet nytt under kristdemokraternas sol

Tankegodset i Gamla Testamentets Predikaren som följt med västvärlden i mer än 2000 år, är att det som har varit är och att de förändringar vi tror oss se eller vill se mest är falska eller fördunklande krusningar, ”det finns ingenting nytt under solen” (Predikaren, 1:9).
Peter Östling
KD • Publicerad 12 juni 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Inget nytt under solen när det gäller kristdemokraterna.
Inget nytt under solen när det gäller kristdemokraterna.Foto: Roger Carlsson

Kristdemokraterna som i sitt partiprogram alltjämt knyter an till de kristna värderingarna och som ofta citerar eller parafraserar Bibeln då de tycker det gynnar deras poäng, gav nationellt och regionalt starka uttryck i valrörelsen för ekonomiskt ansvar, folks situationer och för organisation och ledning av vården, allt med den aggressiva retorik som präglar partiet på alla nivåer, med partiledaren i spetsen.

Hon som menade att dåvarande regeringen med ”berått mod” dödade våra gamla under pandemin och återkommande och högljutt krävde avgångar.

Annons

Hur det blivit med alla fagra liksom tuffa löften och kristna värderingar står nu lika klart för alla, något som jag varnade för i en lång rad artiklar under 2022 (Sydöstran).

I flera artiklar (Sydöstran, maj 2023) går signaturen ”Medlemmar i KD” nu till mycket starka angrepp på sina egna. Av artiklarna att döma är det mycket initierade medlemmar i partiet som ligger bakom det stora missnöjet, ett missnöje som i andra sammanhang osade öppet och hett efter valet med omfattande lokal kritik avseende ett kränkande och kvinnofientligt samt nepotiskt ledarskap (Sydöstran, okt 2022). Signaturen ”Observatörerna” undrar vad som händer i KD (Sydöstran, juni, 2023).

”Nationellt har skandaler på det personliga planet hos och mellan de mest centrala företrädarna liksom partiledarens ledarskap inte direkt firat triumfer och KD faller i opinionen.”
Peter Östling

Men det är inget nytt under solen. Nationellt har skandaler på det personliga planet hos och mellan de mest centrala företrädarna liksom partiledarens ledarskap inte direkt firat triumfer och KD faller i opinionen.

På lokalplanet blev det rejält stökigt runt årsskiftet med avgång för nytillträdd nämndsordförande innan denne ens tillträtt.

Regionalt ser vi nu rena skämtet avseende just ansvar av det parti som lovade århundradets vårdreform. Att det var att skapa ett parlamentarisk kaos, en vårdkris och att undandra sig närvaro i nämnden samt kasta in motstridiga och ogenomtänkta förslag, det verkar närmast chockera de egna medlemmarna, medan väljarna i allmänhet ser fram emot ett annat löfte - att KD ska avveckla sig själva.

”KD Karlskrona behöver en moralisk uppryckning. Frågan är om partiet lokalt förstår detta och om det finns en nationell partiledning som i annat fall kan ta ansvar”, skrev Joel Stade på Sydöstrans ledarsida (KD Karlskrona, fisken ruttnar från huvudet, 6 jan).

Det var en ledande fråga, men den som var osäker har väl svaret nu?

Inget nytt under solen!

Annons
Annons
Annons
Annons