Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ida Larsson: Ledarkrönika: Ja, ett ödesval

Varje val så pratas det om att det är ett ödesval, och att det är viktigare än någonsin. Men nu är det faktiskt det.
Ida LarssonSkicka e-post
Ödesval • Publicerad 5 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Vi har ett ödesval som kan föra oss tillbaka till stenåldern när det gäller kvinnosyn.
Vi har ett ödesval som kan föra oss tillbaka till stenåldern när det gäller kvinnosyn.Foto: HEINZ DUCKLAU

Vi står inför att eventuellt få ett rasistiskt, HBTQ-fientligt samt kvinnofientligt parti som det näst största i vår riksdag.

De gömmer inte vilka de är längre. Bara häromdagen gick de ut med att sexuell läggning inte borde vara skäl för asyl. Att människor bara kommer ut här i Sverige för att få stanna, annars hade de kommit ut i sitt hemland. Jo men det gör man nog gärna i ett land där det är olagligt att vara HBTQ och där sannolikheten att du blir dödad är väldigt stor..

Annons

En tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli bjöd in sina kollegor till fika för att fira årsdagen av andra världskrigets utbrott.

Nu har det dessutom kommit fram att SD har en hemlig trollarmé. Människor uppges bli betalda av partiet för att starta drev i valrörelsen, sprida falska rykten och piska upp hat mot myndigheter. Ni vet det Ryssland håller på med i många länder vilket är ett stort hot mot demokratin. Det gör ett av våra riksdagspartier, som alltså kan bli näst största parti efter valdagen.

Jag hoppas verkligen att alla opinionsmätningar är galet fel. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är dessutom beredda att bilda regering med det här partiet. En röst på någon av de partierna är en röst på Jimmie Åkesson. Hur kan man rösta på någon av dem?

”Sverigedemokraterna visar så tydligt vilka de är, hur kan man bortse från det och tycka att det fortfarande är en bra idé? Varför ser inte fler faran? ”
Ida Larsson

Jag är verkligen inte ute efter att idiotförklara – men jag förstår inte. Sverigedemokraterna visar så tydligt vilka de är, hur kan man bortse från det och tycka att det fortfarande är en bra idé? Varför ser inte fler faran? De bryr sig inte om något annat än vita svenska män, om att ställa grupper emot varandra, om att vigla upp och polarisera, om att hata.

De lyser med sin frånvaro när det kommer till mäns våld mot kvinnor och har det inte ens med bland sin politik på hemsidan. De säger sig numera stå bakom vår abortlagstiftning men visar gång på gång att de inte alls gör det genom motioner och uttalanden. I Europaparlamentet ställde de sig inte bakom att erkänna sexköp som en form av våld mot kvinnor och inte heller bakom direktiv om att bekämpa trafficking.

Jag är orolig för den riktning de tar Sverige i, och jag är uppriktigt orolig över en blåbrun regering. Jag vill inte som kvinna leva i Sverigedemokraternas Sverige, där klockan ska vridas tillbaka till stenåldern. Jag vill inte att mina barn ska växa upp i den kalla värld de skapar.

Snälla, rösta med hjärtat.

Annons
Annons
Annons
Annons