Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ida Larsson: Ledarkrönika: #Jagvetvadensnippaär

Jag tror inte att någon har missat den omtalade händelsen med mannen som blev dömd för våldtäkt mot barn i tingsrätten, men sedan friad i hovrätten på grund av ordvalet ”snippa”.
Ida LarssonSkicka e-post
Rättssystemet • Publicerad 5 mars 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Nina Rung, kriminolog och debattör som alltid tar fighten för kvinnor och barn.
Nina Rung, kriminolog och debattör som alltid tar fighten för kvinnor och barn.Foto: Johan Nilsson/TT

En man har rört en 10årig flickas underliv samt stoppat in ett finger i henne. Hovrätten ansåg att det var bevisat att mannen stoppat in ett finger, men fastnade på betydelsen av ordet snippa. De slog till och med upp det i ordboken.

Det här handlar givetvis inte om att de här männen inte vet vad en snippa är. Utan de hittade en utväg och tog den. Snippa är det ord de flesta föräldrar, skolpersonal och vårdpersonal använder med barn och därmed också det ord som barn främst använder. De diskuterade huruvida snippan var utsidan av könsorganet eller insidan, samt hur långt inne fingret hade varit. Min ärliga fråga är, vad fan spelar det för roll?

Annons

En vuxen man har förgripit sig på ett barn och ska bli dömd för det. En 10-åring kan inte samtycka till en sådan händelse med en vuxen person, för det är olagligt. Den här flickan berättade också för sina föräldrar som anmälde direkt, så det har aldrig varit tal om någon frivillighet. Men det argumentet har vi sett i andra domar. Kärnan i det hela är att män blir friade av andra män om de hittar ett sätt att fria – och det är för jävligt.

”Kärnan i det hela är att män blir friade av andra män om de hittar ett sätt att fria – och det är för jävligt.”
Ida Larsson

Det fanns en kvinnlig domare och fyra manliga. Den kvinnliga ville fälla, de fyra manliga ville fria. Här kommer vi till varför representation är viktigt. Det spelar roll vilka som sitter på maktpositioner i vårt samhälle, och det behöver vara jämnt fördelat för att hela folket ska kunna få rättvisa bedömningar. Han blev i tingsrätten dömd till tre års fängelse och sedan helt friad i hovrätten. Hur är det ens möjligt?

Nina Rung, kriminolog och debattör, har startat ett upprop som fick 90.000 underskrifter bara under första dygnet. Hon kräver bland annat att det ska införas krav på en nationell utbildning om sexualbrott mot barn på polis-, socionom- samt juristutbildningen samt för de redan verksamma juristerna, domarna, åklagarna, polisanställda och nämndemännen.

En annan viktig poäng som Nina Rung lyfter är att vi har specialdomstolar för mark och miljöfrågor, men inte för barn. Det här är ett systemfel som leder till att vi inte lyckas skydda våra mest utsatta i samhället och det måste åtgärdas omedelbart. Ingen ska kunna komma undan med ett sådant brott eller en sådan dom.

Skamligt, Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons