Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Kalla en spade för spade

I nästan alla kommuner och regioner sliter nu kommun- och regionledningarna med att få ordning på sina budgetar.
Ledarkrönika • Publicerad 24 juni 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kan detta möjligtvis vara en spade?
Kan detta möjligtvis vara en spade?Foto: Martina Holmberg / TT

Orsaken till läget hittar man främst i effekter av den höga inflationen, energikostnaderna, pensionskostnader, ränteläget, och i sjukvården speciellt med effekterna av hyrpersonal för att nämna några orsaker.

I Blekinge är situationen ännu mera utsatt eftersom till alla annat dessutom så drabbas vi hårt av den befolkningsminskning som vi har. Minskar befolkningen så minskar skatteintäkterna med automatik. I snitt genererar varje arbetsför innevånare skatteintäkter på över 140 000 kr årligen.

Annons

Det är ingen drömsituation som de ansvariga sitter. De kläms mellan det som kan vara både nödvändigt och önskvärt och det som är möjligt. Möjligt inom de ekonomiska ramar som finns för verksamheten. För att driva verksamheten med underskott är aldrig en långsiktig lösning. Inkomster och utgifter måste vara i balans.

Självklart handlar en del om en framtidsstrategi att vända Blekinges utveckling, få verklig fart på tillväxten och öka befolkningen. Skälen till det är många, bl.a. skatteintäkterna, kompetensförsörjningen och befolkningssammansättningen.

Nu gäller det att både gasa och bromsa. Och bromsas det gör det. Det ligger unika varsel i flera kommuner. I Karlskrona varslas det om personalneddragningar både inom skola och förskola och inom handikapp verksamheten. Sannolikt nödvändiga neddragningar för att stoppa de stora underskott som Funktionsstödsnämnden dragits med länge.

Men som de presenteras! I sin iver om att spela rollen som alla goda gåvors givare så försöker, framförallt Kd:s kommunalråd Bengt Jönsson, att förklara en personalneddragning på 85 anställda med att det kommer att bli bättre för de brukare som måste få stödet över servicen. 85 personer som enligt Jönsson;s synsätt varje dag har gjort det sämre för brukarna än om det stannat hemma. Otroligt vilket synsätt.

”I sin iver om att spela rollen som alla goda gåvors givare så försöker, framförallt Kd:s kommunalråd Bengt Jönsson, att förklara en personalneddragning på 85 anställda med att det kommer att bli bättre för de brukare som måste få stödet över servicen.”
Mats Johansson

Givetvis är det inte så. Det kommer att märkas när 85 st inte kommer till jobbet och gör sitt jobb som dom gjort innan.

Stå för det som görs. Förklara varför och försök få respekt för verkligheten. Försök inte en sälja in försämringar och neddragningar med att det blir bättre. Det slår bara tillbaka när verkligheten kommer ikapp. Medborgarna är inte korkade. Lever man efter den tron så avslöjar det bara ens egna tillkortakommanden.

Kalla en spade för en spade och inget annat.

Annons
Annons
Annons
Annons