Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Morgan Bengtsson: Ledarkrönika: Kan Blekinge gemensamt spänna musklerna?

Kan Blekinge gemensamt spänna sina muskler? Absolut kan ett enat Blekinge göra det, men är vi där?
Morgan Bengtsson
Blekinge • Publicerad 26 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Dags för Blekinge att spänna musklerna, det tycker Morgan Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Olofströms kommun och ledarkrönikör i Sydöstran.
Dags för Blekinge att spänna musklerna, det tycker Morgan Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Olofströms kommun och ledarkrönikör i Sydöstran.Foto: Gunnel Persson

Jag tror att det är ett måste för framtiden, att vi tillsammans tar ett krafttag om både de utmaningar och möjligheter vi står inför.

Och utmaningarna är mycket tydligt redovisade i SCB:s befolkningsstatistik som visar att Blekinge fortsätter sin dystra utveckling. Vi blir allt färre. Det gäller alla kommuner i länet även om tillbakagången varierar. Denna befolkningskris gäller också kringliggande län, vilket är föga tröst.

Annons

Men även om det ser dystert ut finns det skäl att ha en positiv framtidsbild.

Vi är ett litet län med en region och fem kommuner, vi har alla möjligheter i världen att bygga bra samverkan och goda samarbeten.

Alla våra kommuner sitter med liknande utmaningar i form av bland annat behovet av nya bostäder, fler invånare, rätt kompetenser

till olika arbeten, fler företagsetableringar och en svårare ekonomisk tid. Alla Blekinges kommuner tappar invånare och vi är alla mindre kommuner, ja även Karlskrona i det stora hela.

Vi måste se fördelarna som ett litet län och närheten till varandra. Vi alla behöver inte göra samma saker som enskilda kommuner och med det inte se varje kommun genom ett stuprörstänk.

”Vi måste se fördelarna som ett litet län och närheten till varandra. Vi alla behöver inte göra samma saker som enskilda kommuner och med det inte se varje kommun genom ett stuprörstänk.”
Morgan Bengtsson

Nej, vi breddar och vidga vyerna över Blekinge och på med handskarna för här ska byggas en hängränna som ska gå mellan samtliga kommuner i Blekinge med starka, hållbara och gemensamma varumärken.

För att göra detta så bör all form av prestige och egoism läggas åt sidan och fokusera helt på vad som blir bäst för Blekinge och dess invånare som helhet. Ensam inte stark och när det gäller Blekinge så är jag helt övertygad om att det är tillsammans som vi är som starkast!

Morgan Bengtsson, KSO Olofström

Annons
Annons
Annons
Annons