Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Ledarkrönika: KD-myteriet ger redan avtryck

KD:s politiska myteri är nu genomfört och Region Blekinge har nu begåvats med en ledning med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kd själva. Med SD som ytterst ansvariga.
Mats Johansson
Region Blekinge • Publicerad 20 november 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Björn T Nurhadi, Sverigedemokraterna i Region Blekinge, väljer inte dialog som kommunikationsmetod.
Björn T Nurhadi, Sverigedemokraterna i Region Blekinge, väljer inte dialog som kommunikationsmetod.Foto: Mattias Mattisson

Det är en ledning som inte väljer kommunikation och dialog som metod. Varken med oppositionen eller media. Tystnaden från regionråden på regionens fullmäktigemöten är nästintill kompakt istället så är Björn T Nurhadi, SD, deras språkrör.

Dessutom ser man ofta att media sökt ansvariga utan framgång. Journalister berättar ofta att det är svårt att få till riktiga intervjuer, istället besvaras frågor skriftligen via pressmeddelande eller sms.

Annons

Det senare är tyvärr något som sprider sig, inta bara i regionledningen utan är ett mönster som kommunledningen i Karlskrona också använder. Också framträder en SD-politiker som gemensamt språkrör.

Arbetssättet blottar synsättet på uppdraget. Ledande politiker ska ha bra ersättningar för sitt arbete. Men det ska samtidigt ställas krav både på arbetsinsats och stor tillgänglighet, där av arvodet.  

Ingen ska tro att det ska vara stillsamma 40-timmars veckor att vara heltidspolitiker, där man svarar på frågor lite när man själv tycker eller att man kan ta lite semester när andan faller in. Tycker man det ska man byta jobb.

”Ingen ska tro att det ska vara stillsamma 40-timmars veckor att vara heltidspolitiker, där man svarar på frågor lite när man själv tycker eller att man kan ta lite semester när andan faller in. Tycker man det ska man byta jobb.”
Mats Johansson

Trots regionledningens kommunikativa frånvaro så sätter redan den politiska inriktningen avtryck. Ett område där det syns tydligt är det inom regionens klimatarbete. Där bromsas ett nödvändigt klimatarbete.

Biljettpriserna höjdes direkt och på sikt en helt annan prissättning för kollektivtrafiken, omgående backar man dessutom på kraven kring miljövänligare bränsle inom busstrafiken och nu senast en nedgradering av planerna kring Sydostlänken till en ren godsjärnväg.

De flesta inser att en järnväg med både gods och persontrafik skulle tillföra möjligheter fören klimatsmart tillväxt i Blekinge. Arbetsmarknadsregionen skulle växa och möjligheter för klimatsmart arbetspendling skulle öka.

Dessutom kastar ”högergänget”; årtionden av gemensamt arbete mellan politiker och näringsliv i papperskorgen. I papperskorgen hamnar då en viktig förutsättning för företagens utveckling. .

Att leda en region är ett ansvarsfullt och tungt uppdrag. Det kräver både kompetens, stor förmåga till att lyssna och se långsiktigheten i sitt arbete.

Jag undrar om någon i det nya gänget har reflekterat över detta. Eller om det var makten i sig som grundlade myteriet.

Annons
Annons
Annons
Annons