Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: Komassage räcker inte

Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Publicerad 13 januari 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Komassage är bra, men räcker inte.
Komassage är bra, men räcker inte.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Under 2020 kom Uppdrag Granskning med ett program som undersökte djurlivet på en av gårdarna som levererade mjölk åt Arla.

Det som uppdagades var inte vackert. Magra kor. Sjuka kor. Kor som stod eller låg ner i sin egna avföring. En stark kontrast till den bild Arla vill lägga fram genom sin marknadsföring. Men problemet är större än Arla.

Annons

Sedan programmet om Arlagården sändes har Arlas PR-maskineri gått på högvarv. Det är tal om ett nytt koliv. Nu får korna gå ute längre, njuta av massage från en roterande ryktborste och vila på mjuka bäddar.

En vän av god ordning kan undra vart dessa masserande ryktborstar och mjuka bäddar var förr och varför korna togs in tidigare än nödvändigt förut. Det är onekligen så att Arla vill att vi ska glömma bort missförhållandena. Att konsumenter ska fortsätta att köpa deras mejeriprodukter utan dåligt samvete.

”Det är onekligen så att Arla vill att vi ska glömma bort missförhållandena. Att konsumenter ska fortsätta att köpa deras mejeriprodukter utan dåligt samvete.”
Sofia Hvittfeldt

Men under 2019 var det så många som 210 gårdar som enligt länsstyrelser runt om i landet inte följde djurskyddslagen. Hur många av dessa gårdar levererade mjölk åt Arla undrar ni? 38 stycken. Gården som Uppdrag Granskning handlade om var inte ett isolerat fall.

Från Djurskyddskontrollen 2020 publicerad av Jordbruksverket framgår det att djurskyddskontrollen skiljer sig mellan länen. Det varierar hur mycket tid och arbetskraft som läggs ner. Målet är att tio procent av gårdarna i Sverige ska kontrolleras varje år. Detta uppfylls inte i alla län och genomsnittet nationellt var 2020 att bara 6,2 procent av gårdarna kontrollerades.

Vanvård av djur och otillräcklig djurskyddskontroll är tyvärr resultatet av ett samhälle som inte tar djurens välfärd på allvar. Det anses helt enkelt inte vara tillräckligt viktigt för att lägga ökade resurser på.

Samtidigt behandlas boskapsdjur som kor som objekt inom mejeri- och köttproduktionen, inte som levande varelser. Intresset ligger inte i djurens välfärd utan i vinsten de kan generera. Därför fick korna ligga sjuka i sin egna avföring. Därför fick inte korna sin massage förrän Arla blev tvingade till krishantering.

Mer resurser måste läggas på djurskyddskontroll för att få ett slut på vanvården av djur. Det handlar om pengar, arbetskraft och kompetens. En stärkt djurskyddskontroll skulle sätta press på bönder att följa lagen samt skicka en signal om att djurens välfärd måste värnas. Det som kom fram i Uppdrag Granskning är fruktansvärt och Arlas komassage räcker inte.

Annons
Annons
Annons
Annons