Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jan G Andersson: Ledarkrönika: Kommer partipiskan att vina?

Kommer partipiskan om några månader att vina lika hänsynslöst i den socialdemokratiska riksdagsgruppen som den gjorde hos moderaterna häromveckan?
Jan G Andersson
DCA-avtalet • Publicerad 24 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kommer försvarsminister Pål Jonson att få riksdagens stöd för DCA-avtalet?
Kommer försvarsminister Pål Jonson att få riksdagens stöd för DCA-avtalet?Foto: Mattias Mattisson

Då ska riksdagen godkänna det DCA-avtal (Defense Cooperation Agreement) om 17 amerikanska militära baser i Sverige som regeringen skrev under för några månader sedan. Men det krävs två tredjedelars majoritet för att avtalet ska godkännas och om halva socialdemokratiska riksdagsgruppen röstar nej så lever DCA-avtalet farligt.

Innehållet i avtalet har börjat diskuteras sedan det först varit mycket tyst om det, men det är ett avtal som ger utomordentligt märkliga förmåner för amerikanska soldater och deras familjer som ska leva i de 17 militära enklaver som ska upprättas i Sverige med förmåner som skattefrihet och t o m frihet från svenska lagar.

Annons

Men det mest kontroversiella är att det finns inget undantag från att USA får laga kärnvapen i Sverige. Både i Danmark och Norge, och ännu rigorösare i Finland, har man förbjudit kärnvapen, men i det svenska avtalet finns inget sådant undantag.

”Direkt obehagligt blir det när regeringen kommer dragande med att de som ifrågasätter detta avtal betraktas som närmast fosterlandsförrädare, vilket vittnar om att regeringen betraktar yttrandefriheten och det öppna demokratiska samtalet som rätt försumbart.”
Jan G Andersson

Den förklaring som både statsministern och försvarsministern kommat dragande med är att det inte är aktuellt med några kärnvapen, men det kan ju snabbt ändras så instabilt som det militära läget är i vår närmaste omvärld.

Svagare försvar har man inte hört än detta undanglidande och det blir direkt missledande när man påstår att avtalet ingår i försvaret av Europa. Avtalet har inget att göra med Nato utan är en fristående uppgörelse mellan Sverige och USA och kommer att gälla även om USA får en så Europanegativ president som Donald Trump, som inte har något till övers för småländerna här.

Direkt obehagligt blir det när regeringen kommer dragande med att de som ifrågasätter detta avtal betraktas som närmast fosterlandsförrädare, vilket vittnar om att regeringen betraktar yttrandefriheten och det öppna demokratiska samtalet som rätt försumbart.

Frågan är hur socialdemokratin ställer sig till detta avtal.

Det har föregåtts av ett värdlandsavtal mellan länderna 2014 som gick i samma riktning och det var de ledande socialdemokraterna i riksdagens försvarsutskott mycket entusiastiska inför. Men klausulen om att det är öppet för kärnvapenlagring i Sverige borde vara minst sagt svårsmält för betydande delar av riksdagsgruppen.

Partiets motstånd mot atomvapen har varit utomordentligt starkt och de som ledde motståndet var Kvinno- och Ungdomsförbunden.

Om man springer ifrån tanken att Östersjöområdet ska vara en kärnvapenfri zon - särskilt som våra grannar infört förbud - lär regeringens beslut komma att ifrågasättas.

Jan G Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons