GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: Kräv din rätt!

Kräv din rätt! Det är något som vi medlemmar och förtroendevalda ofta får höra när det handlar om frågor som rör oss på arbetsplatsen och även i samhällsfrågor, sociala försäkringar, som till exempel a-kassa, sjukförsäkring och pension.
LO-ordföranden Susanna Gideonsson - ett exempel på en facklig företrädare som har åsikter om politikens utformning. Hur skulle det vara annars?
LO-ordföranden Susanna Gideonsson - ett exempel på en facklig företrädare som har åsikter om politikens utformning. Hur skulle det vara annars?
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Och vi kräver vår rätt, inte snack om saken. Men vad gör arbetstagarna för att det ska bli verklighet.

Det handlar om att vara med i matchen, på riktigt. Majoriteten av frågor när det kommer till villkor, arbetsförhållanden, ledighet, sjukdom, arbetslöshet och vår pension grundar sig i politiska beslut. Utan facklig-politisk samverkan med S, ett parti som fackföreningen grundade en gång i tiden, är det omöjligt att påverka besluten som fattas i riksdagen.

Jag blir extra förbannad när mina kamrater och även ickemedlemmar påtalar att Socialdemokraterna inte är för arbetare längre. Hur tänker ni där? Med 28 % i representation i riksdagen kan inte S bestämma agendan ensam. När ska den polletten trilla ner?

Det hjälper inte att sitta i regeringsställning när vi är utan mandat att fatta de beslut som vi egentligen vill. Förhandling kallas det då när partier ska komma överens.

När IF Metall har sina medlemsvårdsveckor och besöker företag i hela Blekinge, samtalar med medlemmar och även potentiella nya medlemmar, så ser vi ett mönster. Alla vill ha sjysta villkor, bra lön, god arbetsmiljö, bra sjukförsäkring, en a-kassa att leva på i omställning mellan jobb och så förstås en bra pension när vi avslutar arbetslivet – men – de tycker inte att vi ska blanda oss i politiken. Vi ska vara opolitiska som fackförbund. Och detta genomsyrar alla LO-förbund.

"Om inte vi fackliga företrädare finns på alla arenor där politiska beslut tas, hur tror ni att våra förutsättningar ska bli bättre?"

Skärpning. Om inte vi fackliga företrädare finns på alla arenor där politiska beslut tas, hur tror ni att våra förutsättningar ska bli bättre? Vårt engagemang för bättre villkor bygger på att vi är med där besluten fattas. Och samverkar gör vi med parti/partier som verkar för bättre villkor. Vi kan inte samverka med partier som hela tiden lägger förslag som försämrar förutsättningar och villkor både på arbetsplatserna och i samhället.

Det är där det spricker i LO-leden. Våra medlemmar lägger sina röster på en arbetarfientlig politik och arbetarfientliga partier – samtidigt som de vill att vi förtroendevalda står upp för allas rätt.

Men vet ni vad, det går inte att äta upp kakan och ändå ha den kvar. Jag kommer att kämpa för en S-ledd regering efter valet 2022 – gör det du också.

Läs mer