Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: Kriget kommer?

Tidigare i januari samlades traditionsenligt det militärindustriella komplexet på Högfjällshotellet i Sälen för sin årliga konferens Folk och Försvar.
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Säkerhetspolitik • Publicerad 30 januari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ryssland kommer att fortsätta attackera oss, framförallt med desinformationskampanjer och hackerattacker.
Ryssland kommer att fortsätta attackera oss, framförallt med desinformationskampanjer och hackerattacker.Foto: Gavriil Grigorov

Förra året påminde konferensen om ett väckelsemöte då hela bunten verkade befinna sig i en Nato-psykos. I år har denna psykos istället ersatts av fullständig hysteri med krigsvarningar som avlöpte varandra.

Att vi har ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och att Sverige kan hamna i krig upprepades, inte minst av överbefälhavare Micael Bydén, statsminister Ulf Kristersson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. De tävlade om vem som kunde låta mest allvarstyngd.

Annons

Men regeringsföreträdare borde veta bättre och inte falla för lockelsen att ägna sig åt populism.

”Det kan bli krig i Sverige” varnar Bohlin. Kristersson deklarerar att medborgarskapet ”ytterst handlar om att med vapen i hand, och med livet som insats, försvara Sverige”. Ett uttalande som bygger på den djupt rasistiska tanken att svenskar med utländsk bakgrund skulle vara mindre försvarsvilliga. Det finns ingenting som stödjer det påståendet, tvärtom.

Resultatet av skrämselpropagandan blev att folk började hamstra konserver och beställa diverse beredskapsartiklar. Barnens rätt i samhället (BRIS) rapporterade om ett ökat antal samtal från barn som hörde av sig och är rädda för att Sverige ska hamna i krig.

Men det är högst osannolikt att ryssen kommer attackera oss militärt. Däremot kommer Ryssland garanterat fortsätta attackera oss på andra sätt, inte minst med desinformationskampanjer och hackerattacker.

I den senaste hackerattacken med koppling till Ryssland är Region Blekinge bland de drabbade och regionen har som konsekvens gått upp i stabsläge. Ett informationsöverföringsverktyg har slutat fungera och vissa personuppgifter har läckt.

Nästa gång kan en hackerattack innebära ännu större problem och att det sker alls skapar lägre förtroende för offentliga institutioner och att samhällsservicen ska fungera.

Istället för att skapa lugn och sammanhållning så bjuder regeringen på rädsla och splittring. Ett välfinansierat försvar bör varje land ha, politiker behöver inte ropa varg för att rättfärdiga det.

”Istället för att skapa lugn och sammanhållning så bjuder regeringen på rädsla och splittring. Ett välfinansierat försvar bör varje land ha, politiker behöver inte ropa varg för att rättfärdiga det.”
Sofia Hvittfeldt

Samtidigt är det uppenbart att mycket mer måste göras för att skydda kritisk infrastruktur och samhällsservice. Kan jag få efterfråga några allvarstyngda ord om detta?

Annons
Annons
Annons
Annons