Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Peter Östling: Ledarkrönika: Kristerssons jobbdysfori

Statsminister Ulf Kristersson framhärdar i att tröska igenom könsdysforilagen med hjälp av oppositionen trots att den vetenskapliga expertisen är djupt bekymrad och trots att han klyver sitt parti och regeringsunderlaget mitt itu.
Peter Östling
Könsfysfori • Publicerad 16 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Varför så bråttom?
Varför så bråttom?Foto: Stig-Björn Ljunggren

Han går rakt emot KD! SD:s röda flagga är utsträckt till bristningsgränsen. Inte ens oppositionen är övertygad men vad det verkar tillräcklig.

Varför rundar moderatledaren regeringssamarbetet med just denna närmast framkastade fråga? Varför är det så bråttom (vi har ”väntat” på en ny lag i femtio år)?

Annons

Det är helt obegripligt!

Könsdysfori handlar om att vilja vara av motsatt kön. Frågan är mycket liten men en mindre debatt om bedömning och rättigheter har pågått i bakgrunden sedan länge och nu landat i förslaget att man ska kunna byta kön kirurgiskt och juridiskt, redan vid 16 år och utan omfattande medicinsk utredning.

Med all respekt för problemet med dess lidande och för alla unga som far illa i dessa ångestfyllda grubblerier. Med respekt för individens frihet och självbestämmande. Kön är inget som lättvindigt ska erbjudas barn (16-åringar) på en fri marknad – utan medicinsk utredning.

Kön är ett biologiskt varande – inte en vara på en ”emerging market”.

Antalet fall med könsdysfori i Sverige har varit relativt konstant, runt tio per år rätt länge. Sedan 2008 har fallen ökat med 1500 % . Unga flickor står för ökningen (Socialstyrelsen).

Varför är frågan vars svar måste sökas i grunden inom området medicinsk psykisk ohälsa. Den kan inte ”lösas” på ytan genom att avhjälpa symtomatisk tonårsdramatik med lagstadgad irreversibel barnkirurgi på tvärs med vetenskapen.

”Varför är frågan vars svar måste sökas i grunden inom området medicinsk psykisk ohälsa. Den kan inte 'lösas' på ytan genom att avhjälpa symtomatisk tonårsdramatik med lagstadgad irreversibel barnkirurgi på tvärs med vetenskapen.”
Peter Östling

Varför går inget larm om denna utveckling under snart två decennier?

Istället ska en förhastad lag klubbas på ett par veckor fast studier visar att måendet inte blir bättre i någon omfattning, att många ångrar sig och att självläkningen uppgår till mer än 80 % (DN, 4 april).

Djupt splittrade och upprörda moderater försöker nu (Aftonbladet, 8 april) samla upp sig i kammaren för att rädda ansiktet på Ulf! En Ulf som inför finalen på egen hand stökat till den känsliga frågan om åldersgräns.

Vad ett beslut av sådan samling betyder för det moderata partiets redan tvivelaktiga stöd kan man spekulera i. Riktigt dyrt kan det bli för de unga flickor som man säger sig värna om, om lagen klubbas. Det tycks statsministern strunta i, frågan är om tillräckligt många moderater gör det 17 april.

Annons

Det är i så fall en direkt skam och ett obegripligt politiskt självmord.

Ulfs sida i politiken håller på att ge Ulf jobbdysfori.

Annons
Annons
Annons
Annons