Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lowe Smith Jonsson: Ledarkrönika: Låt inte Sverige bli en oligarki

Den moderata partitoppen Anna Kinberg Batra verkar ha strött topp-betalda jobb kring sig som att det vore smågodis.
Lowe Smith JonssonSkicka e-post
Vänskapskorruption • Publicerad 22 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
En oligarki à la Putins Ryssland vill vi inte ha i Sverige.
En oligarki à la Putins Ryssland vill vi inte ha i Sverige.Foto: Alexander Zemlianichenko

Samtidigt har hennes kompisar i regeringen lagt ner utredningen om anti-korruption.

Om det låter som att detta hör hemma mer i Putins Ryssland är det dags att tänka om. Oligarkfasonerna börjar nämligen slå rot i Maktsverige och trots varningsklocka efter varningsklocka fortsätter vi blåögt se på.

Annons

Sverige upplevs som mer och mer korrupt för varje år som går. Enligt Transparency International har vi en av de snabbaste störtdykningarna i Europa och förra året fick vi vår sämsta siffra någonsin.

Det största hotet är vänskapskorruption.

Vänskapskorruption är när man använder sin position som till exempel kommunanställd för att se till att ens barn får gå före i bostadskön, fixa ett jobb åt en polare eller för att lägga in ett gott ord i en offentlig upphandling.

”Vänskapskorruption är när man använder sin position som till exempel kommunanställd för att se till att ens barn får gå före i bostadskön, fixa ett jobb åt en polare eller för att lägga in ett gott ord i en offentlig upphandling.”
Lowe Smith Jonsson

Alltså exakt det Kinberg Batra verkar skyldig till.

Den här sortens korruption är att inte säkert brottsligt vilket gör att det är lätt att komma undan. Det är sällan mutor inblandat, man rör sig snarare i en gråzon, ett skymningsland där det är svårt att avgöra vad som är okej och inte.

Även om det just nu stinker korruption långa vägar kring det moderata samlingspartiet är det förstås inte bara de som är skyldiga. Jag är själv född och uppvuxen i det ökända Muteborg. Där var det Socialdemokraterna som gav sina vänner toppjobb.

Detta är korruption som är svår att se och ännu svårare att ta ställning mot. Men en början är att försöka få överblick över problemet. Det var därför Magdalena Anderssons regering lanserade en utredning för att kartlägga och hitta sätt att motverka korruptionen i Sverige.

Något som inte passade Ulf Kristersson. Statsministern har nämligen själv vart inblandad i ett flertal skandaler där han bland reat ut kommunala företag i Stockholm till brutala underpris och fått en lägenhet som var tillför kvinnor som tagit sig ur våldsamma relationer.

Så bland det första han gjorde var att torpedera antikorruptionsutredningen. Han visste nog att en sådan utredning skulle vara dålig business för honom och hans polare.

Annons

Det är oligarki à la Putin.

En utredning är inte mycket begärt. Men det är en början. För att kunna återfå någon form av förtroende måste Kristersson nu sträcka ut en hand över partigränserna och återuppta Anderssons anti-korruptionsutredning.

För varje dag som korruptionens rötter får gräva sig djupare i vårt samhälle blir de nämligen svårare att rycka upp.

Låt oss se till att vi inte vaknar en morgon och inser att vi inte är starka nog.

Annons
Annons
Annons
Annons