Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ola Robertsson: Ledarkrönika: Låt oss diskutera lite Platon

Jag satt i ett möte där en av deltagarna hänvisade till Aflaton som om det vore det mest självklara av allt.
Ola Robertsson
Platon • Publicerad 3 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Platon, eller är det Aflaton? Det viktiga är att vi diskuterar hans tankar, inte minst i Ronneby.
Platon, eller är det Aflaton? Det viktiga är att vi diskuterar hans tankar, inte minst i Ronneby.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Att Aflaton heter Platon på svenska hade denne ingen aning om, än mindre verkade hen ha några som helst betänkligheter om att Platons filosofi inte var allmängods för oss alla.

I korta ordalag var det en folkbildningsinsats för visst har vi andra diskuterat Platon efter detta.

Annons

Platons filosofi kan både utmanar och inspirerar oss. I en tid av talepunkter, fake news och då personen som framför idéerna blir viktigare än idéerna i sig har vi alla något att lära av Platon.

Med risk för att göra våld på en av västerlandets viktigaste tänkare ska jag försöka att väldigt kortfattat sammanfatta hans tankar.

Platons filosofi genomsyras av att söka den sanna kunskapen, idéerna, bakom allt vi möter i vår värld. Vägen dit sker genom dialoger, samtal som partikommunikatörer säger numera och tror de uppfunnit hjulet. I dessa dialoger stöts och blöts argument av olika parter och utgångspunkten för det hela är respekt för varandras argument och utgångspunkter.

Platon förstod att utbildning är nödvändigt för att bygga den bästa staten, Men för honom handlade utbildning om mer än att bara fylla sinnet med fakta och figurer. Det handlade snarare om att forma individer till goda medborgare för samhällets bästa. Dessa tankar är nästan 2500 år gamla men den gamle brottaren verkar ändå vara något på spåret.

Som Socialdemokrat ser jag utbildning som ett av de kraftigaste och viktigaste verktygen vi har för att bygga samhället rättvist och jämlikt.

Genom en kompensatoriskt skola och tillgänglig utbildning för alla människor bygger vi bort socioekonomiska klyftor som alltför ofta tillåts diktera människors livsöden och möjligheter. En vision där varenda människa ges de bästa förutsättningarna för hela samhällets bästa.

”Genom en kompensatoriskt skola och tillgänglig utbildning för alla människor bygger vi bort socioekonomiska klyftor som alltför ofta tillåts diktera människors livsöden och möjligheter. En vision där varenda människa ges de bästa förutsättningarna för hela samhällets bästa.”
Ola Robertsson

Sammanfattningsvis konstaterar jag att samtal människor emellan leder till kunskap och förståelse samt att utbildning är grunden är ett gott samhälle. Frågan jag ställer mig är om Tidöpartierna är av en annan uppfattning?

Lokalt i Ronneby har vi bland de sämsta grundskoleresultaten i Sverige och nästan var fjärde elev lämnar grundskolan utan att vara behörig till gymnasiet. Styrets lösning är besparingar i skolan för sjätte året i rad och utebliven fortbildning för medarbetarna. I riket vill samma partier slakta studieförbunden. När frågan ska debatteras uteblir tyvärr både svaren och samtalet.

Måhända behöver de också diskutera lite Platon sinsemellan.

Annons
Annons
Annons
Annons