Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Linn Svansbo: Ledarkrönika: Livsfarliga bolag

Någon av alla streamingtjänster jag prenumererar på har släppt en ny miniserie som jag enligt vännen som kommit över på lunch ”bara måste se”.
Linn Svansbo
Publicerad 8 januari 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Tabletter går att tjäna pengar på. Tabletter kan också förstöra liv. En dålig kombo.
Tabletter går att tjäna pengar på. Tabletter kan också förstöra liv. En dålig kombo.Foto: Martina Holmberg / TT

Googlar och ser trailern. En arbetarstad i amerikanska Virginia, ett helt samhälle som tidigare blomstrat av gruvindustrin, slås ut av den amerikanska opioidkrisen. Nästan hela stan börjar använda den nya medicinen och fastnar djupt i allvarligt missbruk.

Någonstans längre bort i en större stad hetsar bolagens chef personalen att strunta i varningssignalerna och larmen om missbruksvågen. ”Our job is to sell it”, säger de. Vårt jobb är att sälja det.

”Någonstans längre bort i en större stad hetsar bolagens chef personalen att strunta i varningssignalerna och larmen om missbruksvågen. 'Our job is to sell it', säger de. Vårt jobb är att sälja det.”
Linn Svansbo
Annons

Samma vecka läser jag om Emma från svenska Falkenberg. Hon har fastnat i allvarligt tablettmissbruk efter att ha behandlats för svåra förlossningsskador. 2018 är hon på ständig jakt efter Paraflex - en muskelavslappnande medicin som inga läkare vill skriva ut till henne. Tills hon hittar nätläkarbolaget Medicheck. Där ställs inga frågor alls och under två års tid knaprar Emma som mest 60 piller om dagen. Hennes journaler visar att Medicheck skrivit ut medicin flera gånger i veckan, ibland så ofta som varannan dag.

I samma veva som SVT publicerar artikeln om Emma avslöjas att samma nätläkarbolag skrivit ut antidepressiva till en 11-åring. Och 900 narkotikaklassade tabletter till en patient med dokumenterat missbruk.

Det är inte utan att tänka på gruvsamhället i Virginia som jag läser om Emma från Falkenberg. Och det är inte utan att tänka på chefen i den större staden utanför Virginia som jag läser om svenska Medicheck.

Att överlåta välfärden till bolag vars enda existensberättigande är att gå med vinst är livsfarligt. Den amerikanska opioidkrisen förstörde hundratals människors liv. Den ödelade hela samhällen. Den sänkte livslängden för befolkningen i ett helt land. Med aggressiv marknadsföring försatte multimiljardbolag den amerikanska arbetarklassen i långvarigt missbruk. Kanske hade de annat än folkets bästa för ögonen. Pengar, till exempel.

Det är förvisso långt mellan Virginia och Falkenberg. Men de marknadskrafter som nu dragit in som tyfoner i Sveriges gemensamma välfärd är inte mindre farliga än de som sänkte livslängden i hela USA. Deras jobb är att sälja. Den svenska välfärden ska ägas och drivas i offentlig regi eller av idéburna aktörer.

Företag och mångmiljonkoncerner har ingenting att göra i svensk sjukvård - det har det amerikanska sjukvårdssystemet lärt oss för längesedan.

Annons
Annons
Annons
Annons