Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Ljuset i mörkret

Kvinnor fortsätter mördas varje vecka, Israel fortsätter folkmörda palestinier och begå oförlåtliga krigsbrott och en 12-åring skjuter ihjäl jämnåriga klasskamrater för att nämna några av de senaste händelserna.
Mörker • Publicerad 4 april 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det finns lite ljus i mörkret, trots allt.
Det finns lite ljus i mörkret, trots allt.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Folk har knappt råd med varken mat eller räkningar, vägarna håller inte måttet, sjukförsäkringen ska slaktas och regionerna blöder pengar.

Trump har fått böter på miljardbelopp och näringsförbud men spås ändå vara presidentkandidat för 2024 – igen!

Annons

Det är ju inte utan att man blir matt och undrar vad det är som händer med världen, både i vårt närområde och på andra sidan jordklotet.

Ibland är det svårt att hålla i att det lilla man gör varje dag faktiskt är viktigt eller spelar roll. Att allting är meningslöst och aldrig någonsin blir bättre.

Men det farligaste som finns är människor som förlorar hoppet.

Tro mig, jag förlorar det en stund ibland när världen brinner, precis som alla andra. Men om vi som ändå har möjlighet att påverka lägger oss platta så sker det ju ingen förändring. Vi kommer aldrig ha makt att förändra allt till det bättre. Men vi behöver se den lilla makt vi har och hantera den varsamt och klokt.

Som lokalpolitiker är det inte mycket man gör som påverkar världen eller ens det egna landet. Men man har makt och inflytande över sin kommun eller region. Som offentliga personer spelar det man säger, skriver och delar roll. Använder man inte sin röst så kommer någon annan använda ens tystnad.

När så mycket går fel i världen så måste vi alla våga ställa oss upp och säga ifrån.

Så i tider av mörker vill jag mest skicka lite styrka och ljus till alla er som faktiskt gör något, stort som smått. Alla ni som engagerar er i frågor ni brinner för och arbetar ideellt eller har det som arbete.

”Så i tider av mörker vill jag mest skicka lite styrka och ljus till alla er som faktiskt gör något, stort som smått. Alla ni som engagerar er i frågor ni brinner för och arbetar ideellt eller har det som arbete.”
Ida Lapell

Ni som är med i organisationer, föreningar eller politiska partier. Ni som står upp för palestiniernas och alla andras rätt att få leva i frihet. Ni som skriver texter, debatterar och delar inlägg på sociala medier.

Ni som vågar säga ifrån när någon säger eller gör något galet. Ni som hjälper kompisen som mår dåligt eller blir illa behandlad. Ni som ser barn som far illa och gör något åt det. Ni som arbetar med samhällsviktig verksamhet som vi inte hade klarat oss en dag utan.

Ett stort tack till alla er som varje dag kliver upp ur sängen och försöker göra den här världen lite bättre, lite ljusare och lite mindre skräckinjagande. Vi gör det tillsammans!

Ida Lapell
Annons
Annons
Annons
Annons