Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christina Mångård: Ledarkrönika: Människor billigare än maskiner

Fotboll är världens i särklass största sport som engagerar och förenar miljontals människor över alla gränser.
Christina MångårdSkicka e-post
Qatar • Publicerad 5 december 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Brasiliens förbundskapten Tite under en pressträff vid fotbolls-VM i Doha. Med en fotboll.
Brasiliens förbundskapten Tite under en pressträff vid fotbolls-VM i Doha. Med en fotboll.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är underhållning, spänning och dramatik. I fotbolls-VM för herrar i Qatar är det nu åttondelsfinaler och nästa vecka spelas den spännande och avgörande finalen. Även om Sverige inte har något eget lag med så bänkar sig folket framför teven.

Det är ett märkligt VM som spelas i vinter och inte under sommaren. Det har skrivits mycket om bristen på mänskliga rättigheter i Qatar och gåtan varför landet lyckades få arrangera VM. Om Fifa-delegater som anklagats för att ha tagit emot mutor för att rösta på landet. Och det gick ju vägen.

Annons

Under de tolv år som arenorna byggts har runt 7 000 migrantarbetare från länder i Sydasien mist livet. Arbetsvillkoren har varit livsfarliga för de 800 000 rättslösa människor som har arbetat där. Fackföreningar är förbjudna och arbetarna behandlas som slavar.

” I VM-matcher är det viktigt att bollarna är perfekta. De ska vara handsydda och tillverkas i fabriker i Pakistan. Av människor som i stora salar sitter på enkla stolar och syr.”
Christina Mångård

Och så är det fotbollarna som måste vara av bästa kvalitet. De görs inte längre i läder utan av ett starkt syntetiskt material. I VM-matcher är det viktigt att bollarna är perfekta. De ska vara handsydda och tillverkas i fabriker i Pakistan. Av människor som i stora salar sitter på enkla stolar och syr.

De trär nålarna med stark tråd som är vaxad för att sömmarna ska bli vattentäta. Nålen sys upp och ner i tolv femkantiga och tjugo sexkantiga bitar som ska pusslas ihop. Ungefär tusen kedjestygn krävs för att göra den klar och varje boll tar två timmar att tillverka. Det värker i händer, armar och rygg efter en arbetsdag som är tio timmar och de måste jobba sex dagar i veckan.

Att i stället sätta ihop bitarna med lim skulle kräva investeringar i teknik och maskiner och det lönar sig inte. I Pakistan är människorna billigare än maskinerna. Lönen är minimal och den beräknas inte i timmar utan i antalet färdigsydda bollar. Det är inte ovanligt att det är barn som syr fotbollarna. Många barn i Pakistan jobbar inom denna industri, barnarbetare som inte är äldre än tolv år.

Det är ett hårt och ansträngande jobb och barnen får ofta problem med synen, sår på händerna och fingrarna blir förvridna efter långa arbetsdagar på fotbollsfabriken. Barn som borde få gå i skolan istället. Och barn ska leka med fotbollar. Inte arbeta med att sy dem.

Till sist… här i Sverige kostar en VM-fotboll 1 600 kronor. Det är mer än vad människan som arbetat med bollen i Pakistan tjänar i månaden.

Annons
Annons
Annons
Annons