GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lars Ohly: Ledarkrönika: Människors öppenhet för galenskaper

Lars Ohly
Publicerad 27 oktober 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Lars Ohly i blågult när svenska riksdagsledamöter spöade sina finska motsvarigheter med 5-0.  Året var 2004.
Lars Ohly i blågult när svenska riksdagsledamöter spöade sina finska motsvarigheter med 5-0. Året var 2004.Foto: JONAS EKSTRÖMER

Fotbollsallsvenskan är inne i ett avgörande skede. Känslorna svallar bland supportrar, så även bland dem som i likhet med mig har Stockholms stolthet i sitt hjärta. På ett forum för djurgårdssupportrar skrev en medlem i söndags:

”Bara jag som tycker det är väldigt misstänksamt att när Aik leder med 1–0 mot Norrköping så 'sträcker' domaren sig?”. Skribenten menade att det måste finnas en konspiration bakom som gör att AIK fick mer tid att vila under en Norrköpingspress.

En enkel och ganska harmlös form av konspirationsteori kan tyckas. Men problemet med sägner och myter om saker i samhället är stort och ökar.

”Man behöver inte vara galen för att ta till sig konspirationsteorier.”
Lars Ohly

Man behöver inte vara galen för att ta till sig konspirationsteorier. När berättelsen har etablerats att det inte går att lita på myndigheter och att experters kunskap är falsk öppnas dörren till föreställningen om den ”djupa staten” som vilseleder och skadar sin egen befolkning. Den som regelbundet matas med budskap om att allt är planerat av en dold makt riskerar att steg för steg checka ut från det demokratiska samhället.

2002 visade SVT en falsk dokumentär om människor som påstod att fotbolls-VM i Sverige 1958 aldrig ägt rum. Det visade sig snart att mängder av människor köpte konspirationen. Människors öppenhet för att tro på uppenbara galenskaper är tydligen stor.

En del tror att utbyggnaden av 5G-nätet ligger bakom spridandet av coronaviruset. Några tror att flygplan släpper ut kemiska gifter – ”chemtrails” – i syfte att kontrollera vädret. Vissa hävdar att månlandningarna aldrig ägt rum.

Och så fort en större händelse eller katastrof inträffar blommar konspirationsteorierna ut i full blom. Det kan gälla 11 september, morden på Kennedy eller Palme eller Estoniakatastrofen. Och vem har inte hört att vaccinet mot covid19 innehåller ett mikrochips som gör det möjligt för storföretag att kontrollera invånarna?

Man kan skratta åt uppenbart felaktiga teorier. Men de sprids därför att många tror att de är sanna. Andra vill medvetet provocera, manipulera eller attackera människor för politisk eller ekonomisk vinning. På sikt riskerar de att bryta sönder det fundament som ett demokratiskt samhälle måste bygga på. Vi måste våga tro att ett öppet, demokratiskt samhälle med fri press både kan avslöja verkliga konspirationer (såna finns, minns Watergateskandalen!) och avslöja falska teorier.

Så jag väljer att tro att domaren i AIK-matchen faktiskt sträckte sig och inte var inblandad i en konspiration. Guldet ska nog hamna rätt ändå.

Lars Ohly, förbundssekreterare Verdandi, fd partiledare Vänsterpartiet