Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ida Larsson: Ledarkrönika: Min kropp, mitt val

Man skulle ju kunna tro att vi vid det här laget inte skulle behöva prata så mycket om abort då det borde vara en självklarhet. Men så är vi här, igen. Ännu ett land håller på att inskränka aborträtten rejält, och inte vilket land som helst.
Ida LarssonSkicka e-post
USA • Publicerad 9 maj 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Bild från en demonstration för aborträttigheter i Chicago.
Bild från en demonstration för aborträttigheter i Chicago.Foto: Pat Nabong

Ett utkast har läckt ut från högsta domstolen i USA. Förslaget i utkastet innebär i princip att det nationella grundlagsskyddet för individens rätt att själv besluta om abort ska rivas upp. Delstaterna i USA kan alltså idag inte lagstifta om abort själva hur de vill, även om flera har försökt. Det här förslaget skulle göra att det är upp till varje delstat att själva lagstifta kring abort.

Om det här går igenom så finns det redan färdiga lagförslag där aborträtten begränsas i nästan hälften av delstaterna som ligger och väntar. Inom bara några månader skulle det här alltså kunna vara upprivet i världens mäktigaste land.

Annons

Det är ett enormt steg tillbaka för kvinnors rätt. Utvecklingen borde gå åt andra hållet. Ett abortförbud gör inte att aborter slutar göras. Det gör bara aborterna farligare och hemliga. Det gör att kvinnor kan dö eller tvingas föda barn de inte vill eller kan ta hand om. Det finns ingen vinst i att begränsa aborträtten, bara förluster – för individerna och för samhället.

Abortmotståndare gillar att prata om att de är pro-life. Men visst är det märkligt att det inte syns i deras politik över huvud taget när det inte gäller abort? Det är inte direkt så att de konservativa politikerna öser skattepengar på människoliv som är födda.

Hade man på riktigt varit pro-life hade man sett till att alla barn har tak över huvudet, mat på bordet, vettig skola och rättvis vård. Man hade sett till så att föräldrar kunde vara hemma med sina barn. Man hade infört ett mycket mer omfattande socialt skyddsnät än vad som finns idag. Men det gör man inte.

”För man skiter i människoliv när det väl är utanför kvinnans kropp. Det handlar helt enkelt om att kontrollera kvinnor, deras kroppar och deras val.”
Ida Larsson

För man skiter i människoliv när det väl är utanför kvinnans kropp. Det handlar helt enkelt om att kontrollera kvinnor, deras kroppar och deras val.

Ingen annan än den som själv står inför beslutet ska lägga sig i. Det är en risk att bära och föda barn och det är enbart den som ska ta den risken som ska bestämma huruvida hon vill eller inte. Det gynnar ingen att oönskade barn kommer till världen, och allra minst barnet självt.

Det kostar mycket mer att laga trasiga vuxna efter problematiska uppväxter än vad det gör att erbjuda abort, preventivmedel och sexualundervisning.

Min kropp – mitt val.

Annons
Annons
Annons
Annons