Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Peter Östling: Ledarkrönika: Ministrars falska CV:n

Du ska icke ljuga - lyder åttonde budet i den skrift som ännu påstås vara grunden i kristdemokraternas politiska idé.
Peter Östling
Kristdemokraterna • Publicerad 15 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Efter köttbullelunchen med Jimmie Åkesson har kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch kanat allt längre ut mot höger.Foto: Mattias Mattisson

Partiet har kanat allt längre höger ut under Ebba Busch och efter köttbullelunchen 2019 med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är det inte mycket kvar av de humanistiska värderingar och den politik som under Alf Svensson landade 12 % av väljarna (1998).

Hyckleriet är desto större och partiledaren skrävlar öppet om att man var först ut med att bjuda in SD och att man ”kommit över” deras bakgrund som Ebba Busch uttryckt saken. Positionen tillsammans med den utbredda interna ohederligheten kommer att kosta mer än vad ett marginellt parti som lever på stödröster har råd med.

Annons

Tidöpartierna och KD, starkt kontrollerade av SD, driver en politik så långt åt det nationalkonservativa hållet att gamla testamentets Moseböcker känns lätt progressiva och rent rättsligt görs den kanoniska rättens lex talionis sig gällande.

Man kan nu dömas för vem man är, hur man tänker och var man är, inte bara hårt efter vad man har gjort. Det är auktoritära tag som gäller på samtliga samhällsområden.

Den kristna förlåtelsen, ofullkomlighetsprincipen och den gyllene regeln i principprogrammet offras på Tidö-avtalets altare, där ökade krav, uppsökande kontroller och ansvarsutkrävande i form av vedergällande straff istället för vård lägger sig som en våt filt över landets myndigheter, nämnder, rättsväsende, och utsatta.

Sjukvårdsminister Anko Ackarberg (KD) ifrågasätter nu kvaliteten på läkarutbildningen från Östeuropa och äktheten i dess examina och kräver ökad kontroll med teoretiska prov.

Samtidigt som läkarbrist och alltför lång handläggning från socialstyrelsen för godkännandeprocessen står i centrum för vårdkrisen sedan två decennier av taxikörande överläkare.

Endast ”radikala åtgärder kan avskräcka” från försök till fusk (Alltinget, 30 juni, 2020). Så lät det när KD:s riksdagsledamöter Pia Steensland och Gudrun Brunegård sågade utredningen om högskolefusk 2020, det var ”färdigdaltat” redan då!

Civilminister Erik Slottner (KD) har uppgett att han har en politisk magister från Linköpings universitet, efter att ha läst tre av åtta terminer på programmet.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsons (KD) har angett i sitt cv att han läst juridik i tre år. Det rörde sig om tio veckor.

Universitetslektor Magnus Zetterholm vid Lunds universitet reagerar starkt på felaktigheterna i ministrarnas cv:n (SVT, UG, 21 feb) - ”upprörande bedrägeri”. Oavsett den straffrättsliga aspekten så är det rent arbetsrättsligt sakligt skäl för skiljande från anställning.

Att just två KD-ministrar avslöjas med dessa lögner och sådant hyckleri är direkt pinsamt mot bakgrunden ovan där räfst och rättarting snarare än nåd numera är den lika självklara inställningen i partiet som i bibelns gamla testamente.

”Att just två KD-ministrar avslöjas med dessa lögner och sådant hyckleri är direkt pinsamt mot bakgrunden ovan där räfst och rättarting snarare än nåd numera är den lika självklara inställningen i partiet som i bibelns gamla testamente.”
Peter Östling
Annons

KD:s riksdagsledamöter ligger sämst till (1,05/2,0) av alla riksdagsledamöter gällande de som genomförde högskoleprovet 2023 (Aftonbladet, 16 Okt, 2023).

Är det ärligheten som tränger sig på eller är det fusk också bakom denna låga nivå?

Peter Östling

Annons
Annons
Annons
Annons